Allikas: Prantsusmaa ei saa Vene nõusolekuta Mistrale edasi müüa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaale ehitatav Mistral-tüüpi dessantlaev Sevastopol Prantsusmaal  Saint-Nazaire'i sadamas.
Venemaale ehitatav Mistral-tüüpi dessantlaev Sevastopol Prantsusmaal Saint-Nazaire'i sadamas. Foto: SCANPIX

Prantsusmaal pole õigust ilma Venemaa nõusolekuta Mistral-klassi helikopterikandjaid edasi müüa, teatas Prantsuse allikas täna.

«Prantsusmaal pole võimalik Mistrale edasi müüa ilma Vene nõusolekuta, kuna laevade ahtriosad ehitati Vene laevatehastes,» sõnas allikas.

Praeguses olukorras eelistab Pariis Mistralid Venemaale lõpuks üle anda. Sellest loobumine mõjutaks Prantsuse reputatsiooni äärmiselt negatiivselt, ütles anonüümsust palunud isik.

Üleandmise kuupäevades pole kokku lepitud.

«Prantsusmaa ootab Ukraina kriisi lahenemist, et Mistralid Venemaa käsutusse anda,» sõnas ta.

Venemaa riiklik relvaettevõte Rosoboronexport ja Prantsuse ettevõte DCNS allkirjastasid kahe Mistrali ehitamise kokkuleppe 2011. aasta juunis.

Peterburis asuvas Baltiiski laevatehases valmisid aluste ahtriosad, mis hiljem pukseeriti Prantsusmaale STX France'i tehasesse Saint-Nazaire'i sadamas, kus laevad said ka viimase lihvi.

Kui Prantsusmaa keeldub lõplikult Venemaale kahe Mistrali Vladivostok ja Sevastopol üleandmisest, ootab Moskva laevade eest makstud raha tagastamist, ütles Vene president Vladimir Putin varem detsembris.

Lepingu kohaselt pidanuks Prantsusmaa esimese Mistrali Venemaale üle andma 14. novembril, kuid üleandmine venib.

Prantsuse president François Hollande ütles septembris, et Mistralide Venemaale üleandmine sõltub olukorrast Ukrainas. Novembri lõpus tõdes ta, et olukord Ukrainas seda ei võimalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles