USA kohus ei rahuldanud Obama immigratsioonikava-vastast kohtuhagi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA föderaalkohus ei rahuldanud eile kohtuhagi, millega vaidlustati president Barack Obama immigratsioonikava ühepoolse väljakuulutamise põhiseaduslikkus.

Obama uue määruse kohaselt saavad illegaalid, kes on elanud Ühendriikides rohkem kui viis aastat ja kel on seal sündinud lapsed, taotleda kolmeaastast tööluba. 

Ühendriikide Arizona osariigi Maricopa maakonna politseiülem Joseph Arpaio vaidlustas presidendi immigratsioonikava ühepoolse väljakuulutamise põhiseaduslikkuse.

Kohtu sõnul oli šerifi kaebuse näol tegemist «üldistatud murekohtadega, mida kohtul pole sobilik menetleda», sõnas kohtunik Beryl Howell.

Valge Maja sõnul on «USA ülemkohus ja kongress otsustanud, et immigratsiooniseaduste kehtestamisel seavad prioriteete föderaalametnikud ning et presidendi otsused on vastavuses kummagi partei administratsioonide sammudega viimase 50 aasta jooksul», sõnas pressiesindaja Eric Schultz täna.

Presidendi kava võimaldab riigipea sõnul väljasaatmist kartmata niiöelda «varjust väljuda» ning astuda edasisi seaduslikke samme pikemaajalise elamisloa saamiseks.

Muu hulgas tuleb ennast registreerida, maksta registreerimismaks, anda võimudele oma biomeetrilised andmed nagu sõrmejäljed, läbida taustauuring kuritegeliku mineviku välistamiseks ja alustada ka ettenähtud maksude seaduslikku maksmist.

Tööluba saab kolme aasta pärast uuendada.

Ühtlasi laiendas president 2012. aastal käivitatud programmi, mis pakub ajutist elamisluba noortele dokumentideta immigrantidele, kes saabusid Ühendriikidesse enne 16. eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles