Inimõiguslane süüdistab Valgevene KGBd Leedu ametniku tapmises

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nelja aasta eest Valgevenes surnud Leedu riikliku julgeolekuameti töötaja Vytautas Pociunase tappis Valgevene KGB, teatas eile õhtul Vilniuses peetud miitingul inimõiguslane Nijole Sadunaite.
 


Inimõiguslase sõnu julgeks avalduseks nimetanud uudistevõrgu ELTA teatel ütles Sadunaite seda Adam Mickiewiczi monumendi juures peetud miitingul.

«Pociunas tapeti nelja aasta eest. Sada protsenti. Ma ütlesin seda pärast mõrva [toonasele presidendile] Valdas Adamkusele,» rääkis Sadunaite. «Need Valgevene KGB mehed tuleks kokku kutsuda, nad peaksid näitama, kuidas nad lükkasid ta läbi akna.»

Leedu konsulaadis töötanud Pociunas suri segastel 2006. aasta 23. augustil ajal, kui ta oli töövisiidil Brestis. Juhtumi uurijad jõudsid esialgu järeldusele, et see pidi olema õnnetus: ta kukkus kogemata läbi akna.

Pociunase surma eeluurimine on lõpetatud kaks korda. Kolmas kord algas sugulaste nõudmisel tänavu veebruaris, kui juhtum määratleti ümber ja nüüd käsitletakse seda kui mõrva. Mitteametlikel andmetel on uurijad saanud uut infot.

Viimasel ajal Leedu ajakirjandusse jõudnud teadete kohaselt teatas Pociunas enne surma ise, et teda huvitavad Leedu ärimeeste ja poliitikute korruptiivsed sidemed, hämarad energiaprojektid ning Valgevene opositsioonile mõeldud raha kadumine.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles