Iraak ja Türgi lubasid ühendada jõud ISi vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahmet Davutoğlu ja tema Iraagi ametivend Haidar al-Abad.
Ahmet Davutoğlu ja tema Iraagi ametivend Haidar al-Abad. Foto: SCANPIX

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu ja tema Iraagi ametivend Haidar al-Abadi lubasid ühendada jõud sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

«ISIS ohustab mitte ainult Iraagi ja Türgi, vaid terve regiooni julgeolekut,» ütles al-Abadi ühisel pressikonverentsil Davutoğluga, kasutades üht pühasõdalaste rühmituse IS akronüümidest.

Rahvusvaheline kogukond süüdistab Türgit äärmuslaste Süüriasse lubamises läbi enda territooriumi, kes asuvad seejärel võitlema Süüria valitsuse vastu.

Ankara soovib Süürias näha laiemat strateegiat, mis tipneks Süüria presidendi Bashar al-Assadi valitsusaja lõppemisega.

Türgi on korduvalt kutsunud üles looma Süüriasse puhvertsooni, mille kohal kehtiks lennukeelutsoon.

«Suudame seda organisatsiooni võita ühisel jõul koostöös teiste piirkonna riikidega,» ütles al-Abadi.

Davutoğlu sõnul Türgi juba annab väljaõpet kurdi pešmergavõitlejatele, kes võitlevad ISi vastu.

«Oleme avatud mistahes ideele Bagdadile täiendava toetuse andmiseks,» lisas Türgi peaminister.

Türgil ja Iraagil on ühine lähenemine kõikide piirkonna terroristlike organisatsioonide vastu võitlemiseks, kelle hulka kuuluvad IS ja keelustatud Kurdistani Töölispartei (PKK), sõnas Davutoğlu.

«Oleme valmis andma mistahes toetust võitlusele terroristlike organisatsioonide vastu; nende hulka kuuluvad ka viimasel ajal esile kerkinud rühmitused nagu IS ja ka PKK, mis sooritab Türgi-vastaseid rünnakuid Iraagi pinnalt,» ütles ta.

Novembris väisas Türgi peaminister Iraaki. Kohtumine on märk kahe riigi vaheliste suhete sulast, mida viimastel aastatel pingestas Türgi otsus aidata autonoomsel Kurdistani piirkonnal iseseisvalt naftat eksportida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles