Löfven: valitsus jätkab pärast opositsiooniga sõlmitud lepet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänasel pressikonverentsil tehtud fotol seisavad (vasakult paremale): Rohelise Partei liidrid Gustav Fridolin ja Åsa Romson, peaminister Stefan Löfven, moderaatide juhi kt Anna Kinberg Batra, Keskerakonna juht Annie Lööf, Liberaalse Rahvapartei juht Jan Björklund ja kristlike demokraatide liider Göran Hägglund.
Tänasel pressikonverentsil tehtud fotol seisavad (vasakult paremale): Rohelise Partei liidrid Gustav Fridolin ja Åsa Romson, peaminister Stefan Löfven, moderaatide juhi kt Anna Kinberg Batra, Keskerakonna juht Annie Lööf, Liberaalse Rahvapartei juht Jan Björklund ja kristlike demokraatide liider Göran Hägglund. Foto: SCANPIX

Rootsi sotsiaaldemokraadist peaminister Stefan Löfven kinnitas tänasel pressikonverentsil, et valitsus jõudis opositsiooniga uue eelarvekava osas kokkuleppele ja seega püsib punaroheline vähemusvalitsus võimul ning erakorralisi üldvalimisi ei korraldata.

«See lepe tähendab, et Rootsi on juhitav isegi keerulises parlamentaarses olukorras,» rõhutas valitsusjuht.

Löfven ütles, et Rootsil on suurepärased traditsioonid raskete olukordade lahendamisel, vahendas STT. «See on üks viis näidata, et me kanname vastutust.»

Nn detsembrileppe taga on lisaks valitsuses olevatele sotsiaaldemokraatidele ja rohelistele ka opositsioonilised moderaadid, Keskerakond, kristlikud demokraadid ja Liberaalne Rahvapartei. Koostööd plaanitakse teha sellistes valdkondades, nagu kaitsepoliitika, energiaküsimused ja pensionidega seotud teemad.

Opositsioon on andnud lubaduse hääletada valitsuse esitatud eelarvekava poolt ilma suurte muudatusettepanekuteta.  

Vähemusvalitsuse ja paremblokki kokkuleppes ei osalenud paremäärmuslikud Rootsi Demokraadid ega Vasakpartei.

Löfven plaanis korraldada 22. märtsil erakorralised üldvalimised. Riigis läbi viidud mitme arvamusküsitluse järgi poleks need poliitilisse olukorda muutusi toonud ja seega poleks enamusvalitsust moodustada saanud.

Sotsiaaldemokraatidel ja rohelistel on parlamendis koos neid toetava Vasakparteiga kokku 159 kohta. Paremblokil on 141 kohta ja Rootsi Demokraatidel 49 kohta. Kokku on Riksdagis 349 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles