Põhja-Koreas katkes taas internetiühendus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Põhja-Koreas katkes laupäeval taas vähemalt kaheks tunniks internetiühendus, edastas Hiina riigimeedia.

«Põhja-Koreas katkesid laupäeval Pyongyangi aja järgi kell 7.30 õhtul (Eesti aeg 12.30) kaheks tunniks interneti- ja mobiilse 3G võrgu ühendus ning kella 9.30 seisuga ei olnud ühendus veel taastunud,» vahendas Hiina ametlik uudisteagentuur Xinhua.

Xinhua ajakirjanikud Põhja-Koreas ütlesid, et internet on olnud kogu päeva jooksul «väga ebastabiilne».

Küberjulgeolekufirma Dyn Research teatas suhtlusvõrgustikus Twitter, et stalinistlikus riigis leidis laupäeval aset «üleriigiline internetikatkestus».

Esmaspäeval oli Põhja-Korea internetita üheksa järjestikust tundi. Pyongyang süüdistas internetikatkestuses USAd.

Analüütikute sõnul ühendab Põhja-Koread ülemaailmse internetiga vaid neli võrku, Ühendriikidel on sama näitaja 150 000. Põhja-Koreas on ligi miljon arvutit - mis on peamiselt kasutusel haridus- ja riigiasutustes - ent enamikul neist puudub ühendus internetiga.

USA president Barack Obama ja Ühendriikide Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) on süüdistanud Põhja-Koread küberrünnakus Sony Picturesile, mis oli häkkimise ja sellega kaasnevate ähvarduste tõttu sunnitud tühistama Põhja-Korea liidrit Kim Jong-uni pilava filmi esilinastuse.

Washingtoni ametiisikud on keeldunud kommenteerimast, kas internetikatkestus stalinistlikus riigis oli esimene faas sellest, mis Obama sõnul kujuneb USA «proportsionaalseks vastuseks».

Pyongyang võrdles laupäeval Obamat ahviga.

«Obama muutub oma sõnades ja tegudes alati hulljulgeks nagu ahv troopilises metsas,» seisis Põhja-Korea riikliku kaitsekomisjoni avalduses, mida vahendas ametlik uudisteagentuur KCNA.

«Kui USA jääb (Põhja-Korea) korduvatest hoiatustest hoolimata kindlaks Ameerika-maneeris ülbele, omavolitsevale ja gangsterilaadsele praktikale, siis peab USA meeles pidama, et selle nurjunud poliitilised afäärid saavad vältimatu surmahoobi,» ütles komisjoni kõneisik.

Ta süüdistas Washingtoni Põhja-Korea seostamist Sony häkkimisega «ilma kindlate tõenditeta» ning mõistis filmi veel kord hukka, öeldes, et see õhutab Ühendriikide administratsiooni kõrgete ametiisikute heakskiidul terrorismile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles