Horvaadid valivad presidenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Horvaatias peetakse täna presidendivalimisi, mille soosikuks on teist ametiaega taotlev riigipea Ivo Josipović.

Suuresti tseremoniaalsele ametikohale pürib neli kandidaati, kellest valimiseelsete küsitluste põhjal võib 57-aastast vasaktsentristist presidenti ohustada vaid üks - suurima opositsioonierakonna Horvaatia Demokraatliku Liidu (HDZ) kandidaat Kolinda Grabar-Kitarović.

Kuna eeldatavasti ei kogu ükski kandidaat otsevõiduks vajalikku 50 protsenti häältest, peetakse 11. jaanuaril teine valimisvoor.

Josipović on 1991. aastal iseseisvunud Horvaatia kolmas president ja rahva hulgas üsna populaarne. Tema erakond Horvaatia Sotisaaldemokraadid (SDP) kuulub juhtiva jõuna valitsuskoalitsiooni.

Horvaatia on Euroopa Liidu uusim liige, kes 2013. aastal liitudes lootis sellega oma majandust turgutada.

Lootused ei ole aga seni täitnud ja suuresti turismist elatuv 4,2 miljoni elanikuga Aadria mere äärne riik on jäänud üheks EL-i nõrgematest. Tööpuudus ulatub 20 protsendini ja pooled Horvaatia noortest on tööta. Riigivõlg on ligi 80 protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Kehvas majandusolukorras süüdistatakse vasaktsentristliku valitsuse suutmatust reforme läbi viia.

Sestap on Josipović SDP juhitava valitsuse ebapopulaarsust arvestades keskendunud kampaanias majandusküsimustele ja lubab töökohti igale noorele inimesele.

Presidendil ei ole riigis küll kuigi palju võimu, kuid pühapäevaseid valimisi peetakse erakondade oluliseks testiks enne 2015. aasta lõppu kavandatud parlamendivalimisi.

Grabar-Kitarovići võit tugevdaks veelgi populaarseimaks parteiks tõusnud HDZ positsiooni.

HDZ mõõdukat tiiba esindav 46-aastane Grabar-Kitarović on endine välis- ja Euroopa asjade minister ning töötanud NATO peasekretäri abina.

Ülejäänud kaks kandidaati, kelle väljavaateid ei peeta kuigi heaks, on parempoolne Milan Kujundžić ja kodanikuaktivist Ivan Vilibor Sinčić.

Valimisjaoskonnad avati kell 7 hommikul (8.00 Eesti aja järgi) ja suletakse 12 tundi hiljem. Esimesi osalisi tulemusi on oodata juba täna õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles