Moldovas konfiskeeriti smugeldatud uraani, relvi ning Nõukogude Liidu dokumente

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollase koogina tuntud uraan-238
Kollase koogina tuntud uraan-238 Foto: SCANPIX

Moldovas konfiskeeriti 1,8 kilogrammi smugeldatud uraani ning arreteeriti kolm seitsmest kahtlusalusest.

Juulis saadud vihjete abil leidsid ametivõimud Moldova pealinnas Chisinaus garaažist 1,8 kilogrammi smugeldatud uraan-238t, mida kutsutakse oma värvuse tõttu ka kollaseks koogiks, vahendab CNN.

Salakaubavedajad üritasid uraani müüa enam kui 11 miljoni USA dollari (rohkem kui 136 miljoni Eesti krooni) eest. Politsei üritab endiselt välja selgitada uraani päritolu.

Tuumafüüsika professori Xiachun He sõnul ei saa uraan-238st madala radiatsioonitaseme tõttu valmistada tuumapomme, vaid seda tuleb eelnevalt rikastada.

Moldova siseministeeriumi pressiteenistuse ülem Kirill Motspan kinnitas samuti, et antud koguses uraanist ei saa midagi ohtlikku valmistada, aga ilmselt otsisid salakaubavedajad mõnda potentsiaalset klienti.

Motspani sõnul teostatakse Saksa aatomikeskuses uraani üle ekspertanalüüs, et teada saada rikastamise protsenti ja päritolumaa.

«Me ootame informatsiooni Venemaalt, Rumeeniast ja teistelt riikidelt, kes võiksid antud juhtumiga seotud olla,» ütles Motspan.

Peale uraani leidis politsei veel Makarovi püstoli, 620 Kalašnikovi padrunit, käsigranaadi, autonumbrimärke, Nõukogude Liidu passe ja teisi dokumente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles