Uus bakteriliik võitleb Mehhiko lahe naftareostusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko lahe naftat lagundab uus bakter
Mehhiko lahe naftat lagundab uus bakter Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul laguneb Mehhiko lahe suurreostuse nafta oodatust palju kiiremini. Põhjuseks peetakse seni liigitamata uut mikroobi.

Ametlike andmete kohaselt lekkis Mehhiko lahte Deepwater Horizoni naftaplatvormil aprillikuus toimunud plahvatuse tõttu vette ligi 780 miljonit liitrit toornaftat. Berkeley Ülikooli teadlaste sõnul laguneb nafta arvatavast kiiremini, vahendab Der Standard.

Põhjuseks peetakse vees suurel hulgal leiduvaid naftat lagundavaid baktereid, kelle USA teadlased hiljuti avastasid. Kui tavaliselt pidurdab niivõrd suur kogus naftat bakterite tegevust, siis seekord on teisiti.

Siiski ei tähenda bakterite vohamine seda, et kõik 4,9 miljonit barrelit toornaftat on ära lagunenud. Augusti alguses USA valitsuse poolt avaldatud hinnangu kohaselt oli selleks ajaks 50 protsenti kogu lekkinud toornaftast kadunud.

Samuti hoiatasid teadlased, et need head uudised ei tähenda, et Mehhiko lahes on olukord taastunud ning probleeme pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles