Leedu: Venemaa sõjaline doktriin ajab segi põhjused ja tagajärjed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu kaitseminister Juozas Olekas.
Leedu kaitseminister Juozas Olekas. Foto: SCANPIX

Venemaa üritab omaenda agressiooni õigustada, ajades oma uues sõjalises doktriinis segamini põhjused ja tagajärjed ning nimetades NATOt peamiseks ohuks, ütles esmaspäeval Leedu kaitseminister Juozas Olekas.

Minister nimetas Vene presidendi Vladimir Putini poolt reedel allkirjastatud dokumenti «2010. aasta doktriini muganduseks vastavalt Venemaa tegude ning demokraatlike riikide reaktsiooniga neile» ning lisas, et Moskva üritab doktriiniga väita, et Venemaal on olemas «läänemaailma omadele alternatiivsed väärtused».

Dokument nimetab Venemaa jaoks peamiseks ohuks NATO sõjalise potentsiaali tugevdamist, alliansile üleilmsete ülesannete võtmist ning organisatsiooni sõjalise taristu laiendamist Vene piirideni.

Leedu kaitseministri sõnul üritab Venemaa näidata NATO täiendavaid julgeolekumeetmeid Ida-Euroopas põhjusena, kuigi tegelikult on olukord täpselt vastupidine.

«See on nagu vankri rakendamine hobuse ette. Kui NATO ei rakendanud lisameetmeid, militariseerisid nad Venemaa lääneosa Kaliningradi oblasti ja annekteerisid naabermaad. Ja nüüd, kui NATO tugevdab kaitse- ja heidutuseesmärgil võimekust, üritavad nad öelda, et see ongi põhjus, miks nad tungisid kaheksa aasta eest Gruusiasse ja nüüd Ukrainasse. Põhjus ja tagajärg on täielikult segi aetud,» ütles Olekas BNSile.

Leedu kaitseminister rõhutas ka siseohtude esiletõstmist doktriinis, mille põhjuseks võib tema sõnul olla «hirm omaenda rahva ja kodanike reaktsiooni ees, mis on suunatud praeguse valitsuse vastu».

Esimest korda märgitakse doktriinis, et Venemaa võib kasutada «strateegilise heidutusmeetmena» täppisrelvi. Dokument ei täpsusta, millal ja kuidas võib Moskva seda teha.

«See on katse näidata, et Moskva ei pruugi rünnata tavamõistes, vaid võtta sihikule teatud võtmeobjektid. Me valmistume kõigiks säärasteks sammudeks, kui peame oma territooriumi kaitsma,» ütles Olekas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles