Welt: Vene spioonid nuhkisid Tallinnas Saksa õhuväelaste hotellitoas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa õhuväe Eurofighteri hävitaja.
Saksa õhuväe Eurofighteri hävitaja. Foto: SCANPIX

Saksa ajalehe Welt teatel üritasid tundmatud isikud Eestis Saksa õhuväelaste järel nuhkida. Kurjategijad tungisid ühte Tallinna hotellituppa, kuhu oli parajasti majutatud Bundeswehri sõdurid.

Samalaadsete Eestis juhtunud intsidentide valguses on väljaande sõnul põhjust kahtlustada, et sissemurdjad olid Vene spioonid. «Vene luure aktiivsus on viimaste aastate jooksul tunduvalt kasvanud,» kõlab Eesti valitsusringkondadest.

Saksa sõdurid märkasid ükskord Ämari baasist naastes, et asjad pole hotellis enam samal kohal, kus nad varem olid olnud. Bundeswehr tegi kindlaks, et kurjategijad olid tunginud ka ühe sõduri arvutisse.

Intsident juhtus paari nädala eest. Bundeswehri sõdurid viibivad siin septembri algusest NATO õhuturbemissioonil. Kui varem olid Saksa õhuväelaste missiooni ajal  kasutusel hävitajad F-4F Phantom, siis septembri algusest turvasid nad õhuruumi Saksa hävitajatega Eurofighter Typhoon.

Ajaleht Welt möönab, et see muutus võis olla ka spioneerimise põhjus: nagu kõigis sõjaväerajatistes, on ka Ämaris tegevus põhjalikult varjatud ning infot seal toimuva kohta on raske saada. Eurofighteri pilootide turvanõuded on lausa nii ranged, et enne õhumasinatesse minekut hävitavad nad oma operatsioonikava.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles