Tuhanded inimesed avaldavad Kremli lähedal meelt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Moskvas
Meeleavaldajad Moskvas Foto: SCANPIX

Tuhandeid inimesi avaldas teisipäeval Moskvas Punase väljaku lähedal meelt juhtiva Kremli-kriitiku Aleksei Navalnõi ja tema venna vahistamise vastu, tegemist on opositsiooni ühe julgema protestiaktsiooniga Venemaal viimaste aastate vältel.

Meeleavaldus leidis aset mõni tund pärast seda kui president Vladimir Putini suurim vastane kelmuses süüdistatuna kolmeks ja pooleks aastaks tingimisi vangi mõisteti. Tema venda Olegi karistas kohus sama pika reaalse vangistusega.

Süüdimõistvates kohtuotsustes nähakse võimude kättemaksu Navalnõi rolli eest juhtiva opositsioonitegelasena.

Navalnõi, kes on olnud veebruarist saadik koduarestis, üritas piiranguid trotsides samuti meeleavaldusele tulla, kuid politsei pidas ta Maneeži väljakule lähenemisel kinni. Politsei teatel toimetatakse ta tagasi koju, kuid selle kohta ei ole õnnestunud sõltumatut kinnitust saada.

Väljakule kogunenud protestijad skandeerisid: «Meie oleme võim!» ja «Te ei suuda meid kõiki vangi panna.»

Politsei kutsus üles rahvast laiali minema ja pidas vabaühenduse OVD Info andmeil kinni vähemalt 130 meeleavaldajat, kellest osa juba viidud jaoskondadesse.

Moskva linnavalitsuse julgeolekuosakonna juht Aleksei Maiorov hoiatas, et igasugused katsed meelt avaldada tõkestatakse kiirelt ning politsei rakendas selleks ka viivitamatult abinõusid.

Punkbänd Pussy Riot avaldas teisipäevast meeleavaldust toetava video, kus neli stiilselt rõivastatud naist puhastavad väljakud lumest, siis aga kihutavad oma luudade seljas üle Kremli müüride.

Kaks bändi liiget Nadežda Tolokonnikova ja Maria Alehhina veetsid pea kaks aastat vanglas 2012. aastal korraldatud Putini-vastase protesti eest Moskva Lunastaja Kristuse kirikus.

Kohtuotsus oli algselt kavas välja kuulutada 15. jaanuaril, ent toodi mõnetunnise etteteatamisega päevale enne aastavahetust ilmselt püüdes nii selleks ajaks kavandatud meeleavaldusi ära hoida.

Vene seaduste kohaselt tuleb meeleavalduste korraldamisest teatada vähemalt kümme päeva ette.

Venemaa suurimad riiklikud telekanalid kohtuotsusest ei teatanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles