Saksa opositsioon nõuab NATO «tapanimekirja» uurimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan van Aken (paremal)
Jan van Aken (paremal) Foto: SCANPIX

Saksa opositsioonilised parlamendiliikmed nõudsid teisipäeval uurimise algatamist seoses teadetega nagu oleksid riigi sõjavägi ja välisluure panustanud NATO nimekirja Afganistani mässulistest, kellest osa tapeti.

Saksa ajalehed Der Spiegel ja Bild teatasid NATO dokumentidele viidates, et Saksamaa oli nende riikide seas, kes lisas alliansi nimekirja talibitest sihtmärkide nimesid.

Saksamaal oli NATO Afganistani julgeolekuabimissioonil suuruselt kolmas väekontingent. Missioonil osalemine tekitas Saksamaal vastakaid tundeid, osa inimesi nägi selles naasmist militaristliku mineviku juurde.

Vasakpartei seadusandja Jan van Aken kutsus teisipäeval selgitama põhjaliku uurimise käigus välja, kas Saksa armee või välisluureteenistuse BND infot kasutati inimeste kohtuväliseks tapmiseks.

«Kiiresti tuleb selgust tuua küsimusse, kas Saksa armee või BND osalesid ISAFi missiooni raames suunatud tapmistes,» ütles roheliste parlamendisaadik Agnieszka Brugger.

Armee esindaja ütles, et kuigi Saksa vägede poolt Afganistanis kogutud infot kasutati tõepoolest sihtmärkide nimekirjas, kuulusid Saksamaa poolt esitatud ülestõusnud vahistamisele.

«Operatsioonides, kus Saksa vägedel oli sõjalise jõu kasutamise vastutus, leidis see aset üksnes kõnealuse isiku kinnipidamiseks,» ütles kolonelleitnant Markus Beck.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles