Leedus peeti kinni mitu spionaažis kahtlustatavat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu lipp
Leedu lipp Foto: SCANPIX

Leedus peeti salajase operatsiooni käigus kinni mitu välisriigi luureteenistuse heaks spioneerimises kahtlustatud isikut, teatas Leedu peaprokuratuur kolmapäeval.

Ohvitser peeti kinni Põhja-Leedus Šiauliais, kus asub Leedu õhujõudude baas, mida kasutatakse NATO õhuturbemissiooni tarbeks, ütles prokuratuuri esindaja Elena Martinonienė.

Spionaažis kahtlustatu oli töötanud õhuväebaasis juba kümme aastat ning tema tööülesanded hõlmasid muuhulgas ka lendude ettevalmistamist.

Šiauliai õhuväebaasis teeniva sõduri vahistamist kinnitas ka baasi komandör kolonel Vidmantas Raklevičius.

NATO riikide hävitajad teevad Šiauliai baasist lende Eesti, Läti ja Leedu õhuturbemissiooni raames.

Leedu parlamendi julgeoleku- ja kaitsekomisjoni esimees Artūras Paulauskas pidas ülimalt tõenäoliseks, et kahtlusalune edastas Šiauliai baasist infot Venemaale.

«Vene luureteenistus on väga huvitatud igasugusest informatsioonist, mis puudutab meie julgeolekut,» ütles ta.

Tegemist on kolmanda Leedu spionaažijuhtumiga viimase kahe kuu jooksul.

Kaitseministeeriumi teise luureosakonna teadaande alusel on algatatud eeluurimine, mida viib läbi kriminaalpolitsei. Uurimist juhib peaprokuratuuri organiseeritud kuritegevuse ja korruptsiooni osakond.

Leedu kaitseministri Juozas Olekase sõnul on vahistamiste näol tegemist hea näitega Leedu vastuluure võimekusest.

«Mul on hea meel näha, et meie süsteem ja ametkonnad töötavad ning ei jäta selliste operatsioonide puhul midagi juhuse hooleks. Kõik, kes üritavad riigi arvelt või selle vastu midagi teha, saadetakse trellide taha, just nagu need isikud, kes seda üritasid,» sõnas minister ajakirjanikele Šiauliais.

«Julgeolek ja riigikaitse on ebasõbralike riikide peamised huvid ning sellepärast oleme parandanud oma kontrolli ning operatsioone, mille tõttu jääb seda (luuret) üritavad isikud suure tõenäosusega ka vahele,» ütles minister.

Peaprokuratuur saatis novembris ja detsembris kohtusse kaks kriminaalasja, milles kaht Leedu kodanikku süüdistatakse spionaažis Leedu riigi vastu.

10. novembril jõudis kohtusse Valgevene kasuks spioneerinud lennujuhtimisfirma Oro Navigacija endise töötaja Romualdas Lipskise süüasi. 3. detsembril saadeti kohtusse spionaažis süüdistatava Leedu relvajõudude endise parameediku kriminaalasi.

Leedu julgeolekuteenistuse teatel värbas mõlemad süüdistatavad Valgevene relvajõudude peastaabi luureosakond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles