Kim Jong-un teatas valmisolekust tippkõnelusteks Souliga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un (ees keskel) avaldab austust oma vanaisale Kim Il-sungile ja isale Kim Jong-ilile Kumsusani Päikesepalees.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un (ees keskel) avaldab austust oma vanaisale Kim Il-sungile ja isale Kim Jong-ilile Kumsusani Päikesepalees. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea liider Kim Jong-un teatas neljapäeval, et ta on avatud kõrgeimal tasemel kõnelusteks Lõuna-Koreaga, kutsudes parandama piiriüleseid suhteid.

«Me peame kirjutama uue ajaloo Põhja-Lõuna suhetes. Pole mingit põhjust mitte pidada kõrgeimal tasemel kõnelusi,» ütles Kim, kutsudes suurele muutusele kahe riigi jahedates suhetes.

Kimi läkitus järgnes Lõuna-Korea ühinemisministeeriumi juhi Ryoo Kihl-Jae pakkumisele, et kaks Koread korraldaksid jaanuaris kõrgel tasemel kõnelused.

Eelmine ametlik kõnelustevoor peeti mullu veebruaris ning selle tulemusena korraldas Põhja-Korea kahe Korea konflikti järel lahutatud sugulaste taaskohtumise.

Koread leppisid juba varem kokku dialoogi taasalustamises, kui Põhja-Korea kõrgetasemeline delegatsioon tegi oktoobris üllatusvisiidi Lõunasse, külastades Aasia mänge.

See visiit suurendas lootusi suhete paranemisest, kuid sellele järgnesid hoopis väikesed sõjalised kokkupõrked kahe Korea piiril, mis taastasid pinged.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles