Prantsusmaa nõuab Mistralide üleandmiseks kindlat märki Ukraina rahust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa tellimusel ehitatud Mistral-tüüpi dessantlaevad Sevastopol (vasakul) ja Vladivostok Prantsusmaal  laevafirma STX Les Chantiers de l'Atlantique'i kai ääres Saint-Nazaire'is.
Venemaa tellimusel ehitatud Mistral-tüüpi dessantlaevad Sevastopol (vasakul) ja Vladivostok Prantsusmaal laevafirma STX Les Chantiers de l'Atlantique'i kai ääres Saint-Nazaire'is. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa annab Venemaale ehitatud Mistral-klassi helikopterikandjad üle vaid siis, kui on kindlaid märke kestvast rahust Ukrainas, ütles täna kaitseminister Jean-Yves Le Drian.

Lääs süüdistab Venemaad Ida-Ukraina separatistide toetamises ja relvastamises ning piirkonda oma sõjaväelaste saatmises. Moskva eitab seda.

Prantsusmaa kohustub 2011. aastal sõlmitud kokkuleppe alusel ehitama ja tarnima Venemaale kaks kopterikandjat Mistral ühtekokku 1,2 miljardi euro eest. Esimene kopterikandja Vladivostok pidi üle antama sel sügisel, ent seoses olukorraga Ukrainas on Prantsuse võimud aluste üleandmise määramata ajaks edasi lükanud.

«Vaja on relvarahuprotsessi, millest peetaks kinni, ja poliitilist plaani, mis viiks rahu ja vaikuse taastumiseni,» seadis kaitseminister Jean-Yves Le Drian usutluses raadiojaamale Europe 1 kopterikandjate üleandmise tingimuseks.

«Ma näen püüdeid, aga kuni need ei ole käegakatsutavad ega kontrollitavad, ei saa me seda otsust teha.»

Septembris saavutatud relvarahu, millele järgnes teinegi, on sõjategevust Ida-Ukrainas vähendanud, kuid see ei ole kaugeltki lõppenud. Kiievi andmetel on viimase kolme nädala jooksul tulevahetustes surma saanud ligi 20 sõdurit.

Pariis teatas novembris, et lükkab Mistralide üleandmise määramata ajaks edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles