Ukraina rahvuslased korraldasid Kiievis tõrvikurongkäigu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina rahvuslased Kiievis
Ukraina rahvuslased Kiievis Foto: SCANPIX

Tuhanded ukraina rahvuslased korraldasid neljapäeval tõrvikurongkäigu läbi Kiievi, et avaldada austust omaaegsele rahvusliku liikumise liidrile Stepan Banderale.

Bandera 106. sünniaastapäeval korraldatud rongkäik liikus mööda samu tänavaid, kus kolm kuud kestnud meeleavaldused talvel Moskva-meelse presidendi Viktor Janukovõtši kukutasid.

Mõned rongkäigus osalenud olid riietatud Teise maailmasõja aegsetesse sõjaväevormidesse, teised olid mähkinud end puna-mustadesse lippudesse, skandeerides «Ukraina kuulub ukrainlastele» ja «Bandera tuleb tagasi ja taastab korra».

Bandera on Ukrainas müütiline, kuid lõhestav tegelane, keda mõned võrdlevad Che Guevaraga.

Tema liikumise hüüdlauset -- «Au Ukrainale! Au kangelastele!» -- kasutati ka mullustel Euroopa meelsetel meeleavaldustel.

Vene president Vladimir Putin nimetas märtsis ülestõusu juhte «Hitleri kaasosalise Bandera ideoloogilisteks järglasteks».

Teise maailmasõja puhkedes asus Bandera juhtima Ukraina Rahvuslaste Liidu tiiba, mis sakslaste toele lootes püüdis taastada iseseisvat Ukraina riiki.

Pärast Saksamaa rünnaku algust Nõukogude Liidule kuulutati Lvivis välja Ukraina Vabariik ja Bandera valiti selle valitsuse liikmeks. Ta langes sakslaste kätte vangi ning sattus Sachsenhauseni koonduslaagrisse.

1944. aastal vabanes Bandera vangistusest ja jäi pärast sõja lõppu elama Lääne-Saksamaale, kus jätkas ukraina rahvuslike organisatsioonide juhtimist.

1959. aastal tappis KGB agent Bohdan Stašinski Bandera tsüaniidiga. Bandera on maetud Münchenisse. 2007. aastal püstitati talle Lvivi mälestussammas.

Bandera tähendus on vastuoluline. Ukraina rahvuslastele on ta kangelane, kuid poolakate silmis pigem massimõrvar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles