Gambias vahistati riigipöördekatse järel kümneid inimesi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Gambias vahistati nurjunud riigipöördekatse järel kümneid sõjaväelasi ja tsiviilisikuid ning avastati peidik lõhkeainete ja relvadega, teatas neljapäeval uurimisele lähedalseisev allikas.

«Mitu tosinat sõjaväelast ja tsiviilisikut on juba vahistatud ja neid kuulatakse üle,» kinnitas allikas telefoni teel uudisteagentuurile AFP.

Gambia president Yahya Jammeh süüdistas välismaiseid dissidente ja terroriste ebaõnnestunud rünnakus presidendipaleele ja kinnitas, et relvajõud on jäänud talle truuks.

«Selle rünnaku panid toime USA-s, Saksamaal ja Ühendkuningriigis elavad dissidendid,» ütles Jammeh telepöördumises.

Rühm relvastatud sõdureid eesotsas sõjaväest deserteerinud endise armeekapteni Lamin Sanneh'ga ründas teisipäeva varahommikul pealinnas Banjulis presidendipaleed, kuid Jammeh' väed lõid nad tagasi.

Rünnaku ajal Dubais eravisiidil viibinud riigipea suundus kolmapäeval kodumaale naastes otsejoones paleesse, kus talle näidati rünnaku tagasilöömise käigus tapetute surnukehi.

Kakskümmend aastat Gambiat valitsenud 49-aastasele Jammeh'le truud sõdurid tapsid kolm ründajat, teiste hulgas nende juhi.

Nüüd kardetakse, et 1994. aastal riigipöördega võimule tulnud president võtab ette puhastustöö vaenlastest vabanemiseks.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kutsus neljapäeval juhtunu uurimisele, kuid samas manitses valitsust ja julgeolekujõude vaoshoitusele ning inimõiguste täielikule austamisele.

Dakaris elav inimõiguslane Gilles Yabi hoiatas võimalike repressioonide ja tagakiusamise eest.

«Kardetakse, et režiim kasutab kujunenud olukorda ära ja süüdistab inimesi, kellel sellega mingit pistmist polnud,» ütles Yabi.

Gambia on eurooplaste jaoks populaarne talvepuhkuste veetmise koht, seda eriti Suurbritannia kodanike seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles