Soul: Põhja-Korea hoidugu läbirääkimistele eeltingimusi seadmast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un näitas end lastesõbrana, külastades 1. jaanuaril Pyongyangis ühte väikelastekodu.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un näitas end lastesõbrana, külastades 1. jaanuaril Pyongyangis ühte väikelastekodu. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea ei tohi seada dialoogile Lõuna-Koreaga eeltingimusi, kui soovitakse pidada tõsiseid läbirääkimisi, teatas Lõuna-Korea ühinemisministeerium täna.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un teatas neljapäeval valmisolekust kõrgeimal tasemel kõnelusteks Lõuna-Koreaga, kutsudes parandama kahe riigi suhteid.

Ühtlasi ärgitas juht Washingtoni ja Souli peatama kavandatud ühiseid sõjaväeõppusi, mis on tema hinnangul tuumasõja läbiharjutamine.

Kui Pyongyang soovib Lõuna-Koreaga sisulisi läbirääkimisi, siis peavad nad astuma eeltingimusteta dialoogi, ütles Lõuna-Korea ühinemisministeeriumi pressiesindaja Lim Byeong-Cheol.

Lim välistas USA ja Lõuna-Korea ühisõppuste tühistamise. «Mis puudutab Põhja-[Korea] ühepoolset nõudmist USA ja Lõuna-Korea sõjaliste õppuste peatamisest, siis valitsus läheneb sellele põhimõttelise seisukoha alusel,» sõnas ta.

Lõuna-Korea ja Ühendriigid peavad ühiseid sõjaväeõppusi igal aastal. Muuhulgas algab veebruari lõpus õppus koodnimetusega Key Resolve/Foal Eagle.

Kim andis oma uusaastatervituses mõista, et igasugune sisuline dialoog on võimatu taolises «sõjalaadses olustikus, kus toimuvad teisi osapooli sihikule võtvad õppused».

Soul kutsus Pyongyangi pidama jaanuaris ministrite tasemel kohtumist, mis võiks toimuda kummagi riigi pealinnas. Lõuna-Korea ei ole siiani põhjanaabrilt ametlikku vastust saanud.

USA ja Lõuna-Korea ühised sõjaväeõppused pingestasid eelmisel kevadel kahe Korea suhteid.

Eelmisel aastal puhkes Koreade piiril tulevahetus, kui Põhja-Korea sõdurid üritasid alla tulistada õhupalle, millega Lõuna-Korea aktivistid lennutasid üle piiri Pyongyangi-vastaseid lendlehti.

Vahejuhtum nurjas varasemad püüdlused tollal seitse kuud ummikus olnud kõrgetasemeliste läbirääkimiste taastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles