Rootsis varjupaika taotlevad süürlased keelduvad bussist lahkumast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis Östersundis on praegu talv, varjupaigataotlejate arvates on seal eluohtlik.
Rootsis Östersundis on praegu talv, varjupaigataotlejate arvates on seal eluohtlik. Foto: SCANPIX

Rootsis Östersundis keeldus 32-liikmeline grupp Süüriast pärit varjupaigataotlejaid neid sõidutanud bussist väljumast, nooremad neist alustasid eile näljastreiki.

Üldse oli bussis umbes 60 inimest, nende seas lisaks süürlastele ka Sudaanist ja Alžeeriast pärit sisserännanuid. Nad sõitsid 31. detsembril Malmöst Östersundi ja nõuavad nüüd, et nad viidaks Malmösse tagasi, vahendas Rootsi Raadio.

Migrandid lootsid, et nad viiakse Malmöst Stockholmi või mingisse paika, mis jääb pealinnast umbes 40minutise sõiduteekonna kaugusele. Tegelikkuses viibisid nad 15 tundi bussis, mille sihtkohaks oli Östersundist 20 kilomeetri kaugusel asuv endine sõjaväelinnak.    

Üks varjupaigataotlejatest kinnitas Rootsi Raadiole, et nad ei saa sinna jääda, kuna seal on karud, hundid ja veel mingid loomad.  

Rootsi meedia andmetel pole pagulased rahul neile pakutavate tingimustega. Östersund asub Kesk-Rootsis Jämtlandi läänis, jäädes suurematest linnadest eemale. Seal asuv vastuvõtukeskus tegutseb endise Grytani garnisoni territooriumil.    

«Olen 75-aastane ja tulen Lähis-Idast ning nüüd sõidutatakse mind sellisesse paika,» torises Süüriast pärit Isan Hydr, näidates lumisele maapinnale. «See on ju eluohtlik,» kinnitas ta ajalehele Östersunds-Posten (Ö-P).

Östersunds-Posteni andmetel on protesteerijateks peamiselt Süüriast pärit varjupaigataotlejad, teised nõustusid bussist lahkuma. Rahulolematud sisserändajad veetsid öö vastu 1. jaanuari külmas bussis. Nad valvavad seda vahetuste kaupa ja nii ei pääse bussi liikuma.

«Paljud meist on olnud Rootsis alles 5-6 päeva. Tuleme otse sõjast. Selline asutus on meie jaoks liig. Me ei ela seda üle, kui peame viibima taolise ilmaga eraldatuses,» rääkis nende kõneisik Moaweyh Ramly (35) ajalehele Ö-P.

Politseinikud on soovitanud sisserännanutelt bussist lahkuda. Üleeile õhtul pidasid läbirääkimisi ka migratsiooniameti töötajad, millele järgnes kümne inimese bussist lahkumine.

Eile pärastlõunal kinnitati Jämtlandi politseist Rootsi Raadiole, et veel viis inimest lahkus külmast bussist ja suundus vastuvõtukeskuse majja. Läbirääkimised ülejäänutega jätkuvad  reedel, kinnitas Stadin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles