EL lubab võidelda nn kummituslaevataktika vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüljatuna leitud kaubalaev Blue Sky M Lõuna-Itaalias Gallipoli sadamas.
Hüljatuna leitud kaubalaev Blue Sky M Lõuna-Itaalias Gallipoli sadamas. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit lubas võidelda inimsmugeldajate uue taktika vastu, mis seisneb migrante täis nn kummituslaevade hülgamises Euroopa ranniku lähedal.

Euroopa Komisjon ütles, et jälgis tähelepanelikult sündmusi, mis arenesid Itaalia lõunarannikul meeskonnata triivinud kaubalaeva Ezadeen ümber, kuni Itaalia rannavalve 450 sisserändajaga laeva täna oma hoole alla võttis.

Juhtum Ezadeeniga on viimase kahe päeva jooksul teine. Kolmapäeval leiti hüljatuna kaubalaev Blue Sky, mille meeskond oli enne lahkumist aluse autopiloodile pannud ja mis suundus Itaalia rannakaljude poole, pardal ligi 800 sisserändajat.

«Blue Sky päästmine kahe päeva eest ja nüüd Ezadeen näitavad, et smugeldajad otsivad uusi teid EL-i territooriumile sisenemiseks,» ütles komisjoni kõneisik.

«Niisuguste juhtumite ärahoidmiseks ja kaitsmaks sisserändajate elu jääb võitlus inimsmugeldamisega komisjoni prioriteediks ka 2015. aasta migratsiooniplaanides.»

Teoreetiliselt on EL-i lõunaranniku valvamine piiriagentuuri Frontex paljurahvuselise operatsiooni Triton ülesanne, tegelikkuses aga teeb peaaegu kogu töö ära Itaalia merevägi, ehkki selleks ette nähtud operatsioon Mare Nostrum lõpetati oktoobris.

Viimase 14 kuu jooksul on Itaalia päästnud merelt üle 170 000 sisserändaja, kuid hukkunud on sadu, võibolla isegi tuhandeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles