Austraalia lõunaosas möllab võsatulekahju

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Austraalias möllab võsatulekahju, mitu maja on maha põlenud ja võimud hoiatasid laupäeval, et tegu võib olla suurima tuleohuga osariigis pärast 1983. aasta ohvriterohket põlengut.

Suurimas ohus on Adelaide'i linnast kirdesse jääv maaliline Adelaide Hillsi piirkond, kus tugeva tuule ja ilmateenistuse prognoositava kuuma ilma korral on tulele võimatu piiri panna.

Väikeste külakestega Adelaide Hills on põllumajandus- ja viinamarjakasvatuspiirkond, kus elab 40 000 inimest.

«Hetkel on siin äärmiselt ohtlik tulekahju ja tingimused on äärmiselt ebasoodsad,» ütles Lõuna-Austraalia tuletõrjeülem Greg Nettleton.

Reedel 154 hektaril lõõmanud tulekahju on haaranud enda alla 4741 hektari suuruse ala Sampson Flatis. Põlenguala ümbermõõt on 38 kilomeetrit.

Muutliku suunaga tugevate tuulepuhangute tõttu käitub tuli ettearvamatult, nii et tuletõrjujad on loobunud katsetest seda peatada, enne kui tuul vaibub.

Tuleroaks on langenud viis maja, kuid võimud hoiatavad, et nende arv võib tõusta, kui tuule kiirus ulatub prognoositava 30,5 meetrini sekundis.

«Hetkel on Adelaide Hillsi elanikud silmitsi tulekahjuga, millist ei ole siin mägedes nähtud 1983. aasta tuhkapäeva võsapõlengust saadik,» ütles Nettleton.

1983. aastal hävitas tuli Lõuna-Austraalia ja Victoria osariigis tuhandeid maju ning surma sai üle 70 inimese.

Ka Victoria osariigis lõõmavad tulekahjud ja ilmateenistus ennustab piirkonda kuni 40-kraadist kuumust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles