Tšehhi president nimetas Jatsenjukki n-ö sõjapeaministriks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi president Miloš Zeman
Tšehhi president Miloš Zeman Foto: SCANPIX

Tšehhi Vabariigi president Miloš Zeman nimetas Ukraina valitsusjuhti Arseni Jatsenjukki n-ö sõjapeaministriks, kes ei taha praeguseid probleeme rahumeelselt lahendada.

Zeman rääkis Tšehhi ajalehele Pravo, et Kiievi praegusel poliitikal on kaks nägu. Neist ühte esindab president Petro Porošenko, kes «võib olla rahu president». Teist esindab valitsusjuht Jatsenjuk, kes ei taha Euroopa Komisjoni soovitatud rahumeelset lahendust, vaid tahab probleeme lahendada jõuga.

Riigipea tunnistas, et tema väljaütlemised Ukraina kohta võivad olla populaarsuse languse taga Tšehhis. Oma reitingu kukkumist selgitas ta nii, et paljud halvasti informeeritud inimesed arvavad, et president Viktor Janukovõtši kukutamine veebruaris 2014 oli mõnes mõttes sarnane 1989. aasta sügise sametrevolutsioonile Tšehhis.

«Maidan polnud mingi demokraatlik revolutsioon. Mina arvan, et Ukrainas toimub kodusõda,» lisas Zeman.

Igasugune Ukrainale osutatav rahaline abi on praegustes tingimustes raha raiskamine ja mõttetus, leiab Zeman. Lisaks rõhutas ta, et Krimm on Ukraina jaoks kadunud.

«Lõppude lõpuks pole see kunagi Ukrainale kuulunud, kui mitte arvestada perioodi, mil Nõukogude Liidu tookordne pisut veider juht Nikita Hruštšov selle Ukrainale kinkis,» meenutas Tšehhi riigipea.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles