Saksamaa valitsuse hinnangul elaks eurotsoon Kreeka lahkumise üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Saksamaa valitsus usub, et eurotsoon elaks nüüd Kreeka võimaliku lahkumise üle, kirjutas laupäeval ajaleht Der Spiegel viidates valitsusallikatele.

Allikate kohaselt usuvad liidukantsler Angela Merkel ja ka rahandusminister Wolfgang Schäuble, et eurotsoon on läbi viinud piisavalt reforme Kreeka lahkumise üleelamiseks. Hinnang põhineb muu hulgas Portugali ja Iirimaa majandusolukorra paranemisel ja Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) kasutuselevõtul.

Ajalehe artikli kohaselt peab Saksamaa valitsus Kreeka lahkumist pea vältimatuks, kui parlamendivalimised võidab vasakpartei Syriza.

Kreeka peaminister Antonis Samaras on samuti hoiatanud, et riik võib olla sunnitud eurotsoonist lahkuma, kui valimised võidab vasakradikaalne erakond Syriza, mis lubab aastaid kestnud kasinuspoliitikale lõpu teha.

Arvamusküsitluste põhjal praegu populaarseim erakond Syriza on lubanud peatada paljud reformid, mis Kreeka on võlausaldajate - Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF), Euroopa Liidu ja Euroopa Keskpanga - survel käivitanud. Partei valimislubaduste hulgas on maksude alandamine ning sotsiaaltoetuste ja avalike teenuste suurendamine.

Arvamusküsitluste põhjal juhib Syriza praegu kolme protsendipunktiga.

Kreeka parlament läks kolmapäeval ennetähtaegsete valimiste eel laiali. Parlament teatas avalduses, et ennetähtaegsed valimised peetakse 25. jaanuaril, nagu peaminister Antonis Samaras ette pani - ja parlamendi uus koosseis koguneb 5. veebruaril. Erakorralised valimised tingis parlamendi suutmatus valida kolmes voorus riigile uus president.

Praeguse riigipea Karolas Papouliase ametiaeg saab ümber märtsis. Uue parlamendi esimene ülesanne ongi 85-aastasele Papouliasele järglane valida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles