Igor Taro Ukraina päevik: 4.01

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

Paar vaiksemat päeva aastavahetusel on läbi saanud ja taas tuleb rohkelt teateid lahingutest ja tulevahetustest eri piirkondades. Täna oli suurema löögi all Donetski ümbrus, lisaks lennujaamale ka linna piirid edelas ja loodes.

Päeva pommuudis Ukraina tankidest Donetski Petrovski linnajaos osutus mingiks arusaamatuks infomüraks. Küll on selle linnajao serval olnud tavapärasest rohkem lahingutegevust – kui muidu on lisaks lennujaamale lahingud käinud põhiliselt loodes, kus Piski ja Avdiivka asula, siis nüüd on ühtäkki aktiviseerunud ka edelakülg Mariinka ja Oleksandrivka asulate piirkonnas.

Tõenäoliselt selle piirkonna piirnevas linnajaoks liikunud tankid ikkagi venelaste omad, kuna Ukraina armee teatel avati nende pihta tuli korduvalt elamurajoonidest. Seda terroristide armastavad teha – pannakse miinipildujad elumajade hoovi, antakse tuld ja siis joostakse minema. Kamandades majade elanikud keldrisse, kuna Ukraina armee võib vastutule avada. Selline taktika iseloomustab terrorirühmitusi ning toob endaga hiljem kaasa sõjakuritegude uurimise.

Loodest on Yasinuvata poolt samuti olnud laskmist. Nii et lennuvälja ja selle varustuskoridori üritatakse igatpidi tiivata. Ukraina poolel on tajutav suur rahulolematus kammitsevate relvarahu reeglite tõttu. Mäletan sama asja ka suve algusest, kus Slovjanski all seisvad üksused soovisid iga hetk rünnakule minna, trotsisid miinipildujatuld ja kandsid kaotusi. Aeg polnud toona küps ja kui käsk anti, siis ei läinud linna vabastamisega kauem kui nädal.

Batman kuulus nende vabameelsete kasakate hulka, kellel oli sotsiaalsete hüvede jaotuse ja võimuvertikaali osas oma arvamus.

Telmanovo rajoonis Mariupolist 65 km kaugusel proovisid venelased Azovi polgu positsioonidest kahel korral läbi murda. Kalmiuse jõe joonel oli kahes kohas suurtüki- ja miinipildujatuld ukrainlaste pihta. Nii põhja pool, kui ka päris Mariupoli külje alla Gnutovo/Hnutove küla serval.

Venelased on oma üksusi liigutanud taas ettepoole Telmanovo-Dokutšajevski joonel vastu Volnovahhat. Mäletatavasti enne detsembrialguse relvarahu jõustamist tegid ukrainlased seal profülaktikat suurtükiväega ja surusid neid mõneks ajaks tagasi.

Tulevahetusi on olnud Stanica Luganska, Krõmske ja teiste Luganski-Lõsõtšanski trassiäärsete külade juures, samuti Popasna piirkonnas. Üheks terroristide meelistegevuseks on teha lihtsalt häirivat tuld huupi miinipilduja või AGSiga. AGS on üsna lähivõitluse jalaväevastane relv, pillub väikeseid granaate, mis omakorda külvavad seitsme meetri raadiuses metallkildusid. Sellisega ronitakse mõnest Ukraina kontrollpunktist näiteks circa kilomeetri kaugusele, lastakse salv tühjaks ja joostakse minema. Laskeulatus on tal 1,7 km, nii et väga lähedale ei peagi ronima, kui otsenähtavus olemas.

Huvitavaid arenguid on olnud terroristlike moodustiste sees. 1. jaanuaril tapeti omade teise üksuse poolt üks Luganski piirkonda ninamees Batman, kellele korraldati varitsus ja põletati autod granaadiheitjatega maha. Tegu oli niinimetatud Luganski rahvavabariigi prokuratuuri vahistamiskatsega, mille käigus kõik kahtlusalused surma said.

Batman kuulus nende vabameelsete kasakate hulka, kellel oli sotsiaalsete hüvede jaotuse ja võimuvertikaali osas oma arvamus. Teisel pool on nn telenäod, keda vene TV «rahvavabariikide» liidritena esitab ja Venemaalt tulnud elukutseliste üksused.

Kasakad versus sõjaväelased lahingutest on ukrainlased tihti kirjutanud, nüüd tuli see väga ilmekalt esile. Võimalik, et ka Donetskis uidanud tankid lahendasid mingeid sisemisi võimuprobleeme ning seetõttu peeti neid kellegi poolt ekslikult Ukraina armee omadeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles