Hollande: edu korral Ukrainas tuleks Moskva-vastased meetmed tühistada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president François Hollande täna raadiojaamale France Inter usutlust andmas.
Prantsuse president François Hollande täna raadiojaamale France Inter usutlust andmas. Foto: SCANPIX

Kui Ukraina kriisi lahendamisel saavutatakse edu, tuleks lääne rängad sanktsioonid Venemaa vastu tühistada, ütles Prantsuse president François Hollande täna.

«Usun, et sanktsioonid peaksid nüüd peatuma. Edu korral tuleks need tühistada. Kui edu ei saavutata, jäävad sanktsioonid jõusse,» ütles riigipea usutluses raadiojaamale France Inter.

Olukord Ukrainas on jätkuvalt keeruline, kuid jätkuvalt üritatakse konfliktile diplomaatiline lahendus leida. Täna toimuvad Saksamaal Berliinis läbirääkimised, kus osalevad Ukraina, Venemaa, Saksamaa ja Prantsusmaa esindajad. Nelja riigi juhid kohtuvad 15. jaanuaril Kasahstanis.

Hollande´i sõnul loodab ta edu 15. jaanuaril Kasahstanis toimuvatelt rahvusvahelistelt kõnelustelt, kus Ukraina president Petro Porošenko kohtub Vene riigipea Vladimir Putiniga. Kõnelustel osalevad ka Hollande ja Saksa kantsler Angela Merkel.

«Sõidan 15. jaanuaril Astanasse ühel tingimusel: peavad olema edusammud. Ja usun, et need tulevad. Kui kohtuda ja rääkida läbimurret saavutamata, ei ole asi seda väärt,» ütles Prantsuse president.

Hollande lisas, et kuigi Euroopa peaks hoidma suhtlusliinid Putiniga avatuna, peab Putin teadma, kus peatuda, ning see on läinud talle kalliks maksma.

Euroopa Liidu ja USA Moskva-vastased sanktsioonid ja naftahinna langus kahandasid eelmisel aastal rubla väärtust dollari suhtes umbes 40 protsenti.

Venemaa vastu kehtestati sanktsioonid pärast Krimmi annekteerimist ning konflikti õhutamist Ukraina idaosas.

Hollande´i sõnul on Putin talle kinnitanud, et ei soovi Ida-Ukrainat annekteerida.

«Ta soovib jääda mõjukaks ning ei soovi, et Ukraina läheks üle NATO leeri,» lisas Prantsuse riigipea. «Meie soovime, et Putin austaks Ukraina territoriaalset terviklikkust ega toetaks separatiste.»

Ukraina kriisi tõttu ei ole Prantsusmaa andnud Venemaale üle kaht raketikandjat Mistral. 1,2 miljardi eurose lepingu rikkumise eest võib majandusraskustes riiki ähvardada kopsakas trahv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles