Ukraina aktivistid koondavad Facebooki Vene meedia valeuudiseid

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetski separatistid televiisorit vaatamas
Donetski separatistid televiisorit vaatamas Foto: SCANPIX

Ukraina Facebooki kasutajad otsustasid kokku koguda möödunud aastal Vene meedias avaldatud Ukraina kohta käivad uudised, mis on osutunud väljemõeldisteks ja propagandaks.

Nimekirjas domineerisid teated vägistamistest, aga ka väljamõeldud valimistulemused, natsistmist ajendatud mõrvad, piinamised ja muud juhtumid. Mõndade uudiste puhul selgus hiljem, et tegu on valeinfoga, teised tundusid olevat lihtsalt väljamõeldised. Praeguseks on kokku kogutud üle 60 valeuudise, vahendas Kyiv Post.

Sotsiaalmeedias koostatud nimekiri algab ühe tuntuma valeuudisega ehk «risti löödud poisi» looga. Pärast seda kui valitsusväed mullu juulis separatistid Slovjanskist välja lõid, ütles kohalik naine Vene telekanalile Pervõi antud intervjuus, et Ukraina sõdurid naelutasid kolmeaastase poisi avalikult teadetetahvli külge. Seda uudislugu nägid miljonid venelased.

Alles detsembris teatas telekanal, et ajakirjanikul puuduvad igasugused tõendid kinnitamaks uudise paikapidavust. Telekanali uudisteankur oletas, et Slovjanski naine võis loo välja mõelda, sest tema vaimne tervis sai linnas toimunud pideva lahingutegevuse tõttu kannatada. Pervõi Kanal pole uudise eetrisse laskmise eest vabandanud.

Ukrainlaste koostatud nimekirja saab näha siit.

Mõned näited huvitavamatest «uudistest»:

  • Ukraina sõdurite orjad. Novembris intervjueeris Pervõi Kanal Donetskis elavat anonüümset isikut, kes väitis, et valitsusvägede sõdurite sõnul saavad kõik separatistide vastu võitlejad kaks orja ja tasuta maad.
  • Natsionalist Dmitri Jaroš võitis valimised. 25. mail teatas Pervõi Kanal, et Ukraina presidendivalimised võitis Jaroš. Tegelikult kogus ta vaid 0,7 protsenti häältest.
  • Jaroši visiitkaart. 20 aprillil ründasid Slovjanskis separatiste kahe autoga saabunud tundmatud mehed. Ründajate autod põlesid ära, kuid Kremli-meelne LifeNews suutis ikkagi ühest sõidukist leida Dmitri Jaroši visiitkaardi.
  • Zoofiilia ja 58 tüüpi homoseksuaale. Krimmis pidas üks venemeelne naisaktivist oktoobris aset leidnud kogunemisel kõne, milles esitas vägagi omapäraseid väiteid. Väidetevelt Vene telekanalitest pärinevale infole toetudes ütles ta, et Saksamaal, Taanis ja Norras protestisid sajad tuhanded inimesed, kes nõudsid kaitset oma õigusele harrastada zoofiiliat. Naise sõnul tegutsevad Euroopas sajad zoofiilia-bordellid ning lapsi sunnitakse valima, millised 58st tüübist homoseksuaalid nad on.
  • Sõdurite poolt vägistatud naiste massihaud. Oktoobris teatas Vene telekanal TVC, et Donetski oblastist leiti 300 naise säilmed. Uudis põhines ühe separatistide juhi Aleksandr Zahartšenko sõnadel, kes väitis, et kõik naised olid vägistatud ja tapetud. Zahartšenko sõnul oli sama piirkond varem Ukraina valitsusvägede pataljoni laagripaik olnud.
  • Vanemat naist vägistati ja rööviti samal ajal kui tal oli epilepsiahoog. See väidetavalt tõestisündinud lugu jõudis Vene televaatajateni läbi jutusaate, mis oli eetris Kremli-meelsel telekanalil Rossija 1.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles