Auschwitzi lähistelt leiti natsigünekoloogi tööriistad

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised koonduslaagris.
Naised koonduslaagris. Foto: SCANPIX

Lõuna-Poolast kunagise Auschwitzi surmalaagri lähedusest leiti ühest majast rohkem kui 150 günekoloogide ja kirurgide instrumenti, mida laagris kasutati, teatab uudistevõrk AFP.


«See on üks viimaste aastate suuremaid avastusi,» ütles Auschwitzi muuseumi pressiesindaja Bartosz Bartyzel. «Kõik viitab sellele, et neid instrumente kasutas günekoloog Carl Clauberg.»

Kurikuulus natsiarst Clauberg eksperimenteeris naiste mass-steriliseerimisega. Sajad Auschwitzis peetud naised surid tema pseudomeditsiiniliste eksperimentide käigus.

Kui Punaarmee natsid Auschwitzi ümbrusest välja ajas, viidi Clauberg üle Berliini lähistele samuti kurikuulsasse Ravensbrücki naiste koonduslaagrisse, kus ta jätkas oma katseid.

Clauberg langes Nõukogude vägede kätte 1945. aasta juunis. Ellujäänute kaebuste põhjal mõisteti ta 25 aastaks vangi. Ta suri 1957. aastal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles