Philae võib märtsis komeedil uuesti tööle hakata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevatest kaadritest kombineeritud foto kosmoserobot Philae'st komeedi pinnal.
Erinevatest kaadritest kombineeritud foto kosmoserobot Philae'st komeedi pinnal. Foto: SCANPIX

Novembris komeedile kinnitudes ajalugu teinud Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) uurimisrobot Philae, kelle aku paari päeva möödudes tühjaks sai, võib märtsis päikesevalguse abil uuesti tööle hakata, ütles eile Prantsuse kosmoseagentuuri ülem.

«Philae saaga jätkub,» ütles Prantsuse kosmoseuuringute keskuse juht Jean-Yves Le Gall Pariisis ajakirjanikele, viidates komeedile 67P/Tšurjumov-Gerasimenko kinnitunud ESA uurimisrobotile.

«Olukord võib muutuda komeedi G-C ähenedes Päikesele,» ütles Le Gall. «Me loodame, et alates märtsist aitab päikesevalgus robotil patareisid laadida ja naasta teadustöö juurde,» sõnas ta.

Sada kilogrammi kaaluv umbes külmkapi suurune robot maandus komeedile 12. novembril pärast 10 aastat kestnud lendu kosmosesondil Rosetta.

Roboti maandumine ei kulgenud siiski sujuvalt. Philae põrkus esialgu komeedi pinnalt tagasi ja maandus lõpuks selle pimedale küljele, mis on päiksevalguse eest suuresti varjatud. Seetõttu sai robot oma päikesepaneelidest energiat vaid poolteist tundi päevas optimaalse 5-6 tunni asemel. Nii lühike aeg ei ole nii külmas keskkonnas akudele energia andmiseks piisav.

Komeedile maandudes oli sel akusse jäänud 60 tunni jagu energiat.

Kümne instrumendiga varustatud robot tegi komeedi pinnal erinevaid uuringuid, mille peamiseks eesmärgiks on analüüsida komeedi koostist.  

Philae aku jooksis tühjaks 15. novembril, jättes roboti passiivsesse olekusse. Kosmosesond Rosetta tiirleb jätkuvalt ümber komeedi ja on ühenduses ESAga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles