Euroopa islamiseerumise kartjate vastu kogunes protestima üle 30 000 inimese

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini PEGIDA aktsiooni vastu kogunesid meelt avaldama ka sotsiaaldemokraatliku erakonna liikmed.
Berliini PEGIDA aktsiooni vastu kogunesid meelt avaldama ka sotsiaaldemokraatliku erakonna liikmed. Foto: SCANPIX

Saksamaal Kölnis mattus eile õhtul vaikseks protestiks iganädalaste islamiseerumisvastaste meeleavalduste vastu pimedusse ajaloolist katedraali ümbritsev väljak.

Sümboolne akt oli ajastatud samale ajale ligi 30 000 osavõtjaga demonstratsioonidega Kölnis ja teistes Saksa linnades meeleavalduste vastu, mida korraldab lühendi PEGIDA (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes ehk Patriootlikud Eurooplased Lääne Islamiseerumise Vastu) taha peituv liikumine.

PEGIDA tõi esmaspäeval Dresdenis välja seni suurima arvu protestijaid, samas jäi väga väikeseks nende Berliini debüüdil osalenute hulk.

Kölni katedraali praost Norbert Feldhoff ütles telekanalile n-tv, et tulede kustutamise eesmärk oli panna PEGIDA meeleavaldajaid mõtlema järele oma protesti üle.

«Te osalete aktsioonis, mida võib selle juurte ja kõnede põhjal käsitleda natsistliku, rassistliku ja äärmuslikuna,»  ütles ta telekanalile. «Te toetate inimesi, keda te tegelikult ei taha toetada,» lisas ta.

Kölnis ilmus meeleavaldusele vaid ligi 250 PEGIDA toetajat. Vastuprotestijaid oli 10 korda rohkem.

Berliinis blokeeris ligi 5000 PEGIDA-vastast demonstranti ligi 300 ühenduse toetaja tee raekojast Brandenburgi väravani.

Stuttgartis, Münsteris ja Hamburgis tuli tänavatele ligi 22 000 PEGIDA-vastast protestijat, edastas uudisteagentuur dpa.

PEGIDA suurim demonstratsioon leidis taas aset Dresdenis, kus tuli politsei hinnangul tänavatele ligi 18 000 inimest. Ühenduse protestid on kasvanud mõne kuu taguselt paarilt tuhandelt 17 500-le vahetult enne jõule.

Demonstrandid kandsid esmaspäeval Dresdenis telekaameratest möödudes plakateid hüüdlausetega, nagu «ärgake üles» ja hüüdsid loosungeid «me oleme rahvas» ja «valelik meedia». Sealjuures kandsid PEGIDA meeleavadlajad Dresdenis lisaks Saksamaa lippudele ka Vene trikoloore.

Dresdenis kogunes vastuprotestile ligi 3000 meeleavaldajat.

Kantsler Angela Merkel kutsus uusaastapöördumises sakslasi Dresdeni meeleavaldustest eemale hoida.

PEGIDA on üritanud end paremäärmuslastest distantseerida, öeldes, et ühenduse tegevuses ei ole kohta vihakõnel. PEGIDA nimetab end rohujuure tasandi liikumiseks, mis üritab kaitsta judeikristlikke väärtusi.

Ühenduse 19-punktises manifestis kinnitatakse muuhulgas, et ollakse vastu laste varasele seksualiseerimisele ja naistevaenulikule, vägivaldsele ideoloogiale, ent sallivad lõimunud moslemite suhtes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles