ÜRO põgenikeagentuur: maailm kaotab võime konflikte ennetada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novembris Vahemerelt hüljatud kaubalaevalt evakueeritud põgenikud, kellest suurem osa tuli Süüriast ja Iraagis.
Novembris Vahemerelt hüljatud kaubalaevalt evakueeritud põgenikud, kellest suurem osa tuli Süüriast ja Iraagis. Foto: SCANPIX

Maailm on kaotamas võimet konflikte ära hoida ning tõhusa juhtimise puudumise tagajärjel on tekkinud Teise maailmasõja-järgse aja rängim põgenikekriis, ütles tänaÜRO põgenikevolinik (UNHCR).

António Guterrese sõnul on Iraagi ja Süüria kriisi põhjustanud põgenikekriisi, millega maailm ei suuda toime tulla.

«Süüria ja Iraagi megakriis, uute kriiside paljunemine ja vanad kriisid, mis ei tundu iial surevat, on loonud halvima põgenikeolukorra pärast Teist maailmasõda,» ütles Guterres Ankaras Türgi välisdiplomaatide aastakoosolekul peetud kõnes.

Süüria ja Iraagi konflikti tõttu oli möödunud aastal sunnitud ümber asuma üle 13 miljoni inimese, märkis ta.

Samal ajal on süvenenud kriis Lõuna-Sudaanis ja valgunud üle piiri Tšaadi, halvenenud on ka olukord Liibüas ja uus kriis on puhkenud Ukrainas.

«See näitab, et rahvusvaheline kogukond on suuresti kaotanud võime konflikte ära hoida ja lahendada,» ütles Guterres. «See on maailm, kus mängureegliteks on saanud ettearvamatus ja karistamatus. See on maailm, kus ei ole tõhusat juhti.»

«See on maailm kus konfliktid paljunevad, kuid vanu ei lahendata ja sellel on humanitaarseisukohast loomulikult dramaatiline mõju,» tõdes ta.

Guterres ütles juunis, et konfliktide tõttu kodunt põgenenud inimeste arv ulatub esimest korda pärast Teist maailmasõda 50 miljonini.

Põgenikevolinik kiitis Türgi heldet avatud uste poliitikat, tänu millele on leidnud pelgupaiga Süüria presidendi Bashar al-Assadi ja islamistide eest põgenenud inimesed.

Türgis on praegu 1,7 miljonit Süüria põgenikku. Valitsusel on kulunud põgenikele 5 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles