Putini dekreet lubab nüüd välismaalased Vene sõjaväkke teenima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KALININGRAD REGION, RUSSIA. NOVEMBER 25, 2014. Men of the naval Infantry of the Baltic Sea coastal defense troops take part in combat practice at Khmelevka training range. Vitaly Nevar/TASS
KALININGRAD REGION, RUSSIA. NOVEMBER 25, 2014. Men of the naval Infantry of the Baltic Sea coastal defense troops take part in combat practice at Khmelevka training range. Vitaly Nevar/TASS Foto: Vitaliy Nevar/TASS

Vene president Vladimir Putin andis välja dekreedi, millega lubatakse võõrriigi kodanikel Vene sõjaväes teenida. Eelduseks on vene keele oskus ja minimaalseks teenimisajaks viis aastat.

2. jaanuaril väljastatud dekreet lubab 18-30-aastastel välismaalastel sõlmida Vene relvajõududega, siseministeeriumi vägedega või riikliku tuletõrjeteenistusega leping. Eeldatavasti hakkavad seda võimalust enim kasutama varem Nõukogude Liidu koosseisu kuulunud Kesk-Aasia vabariikide kodanikud.

Sõjaväeanalüütikute teatel pidid võõrriikide kodanikud Vene sõjaväes teenimiseks varem saama Vene kodakondsuse või eridokumendi, mis tagas neile Vene kodanikega võrdsed õigused.  

Enamik välisriikide sõduritest teenib praegu Venemaast väljaspool oma kodukandis – Venemaal on Armeenias ja Tadžikistanis suured sõjaväebaasid ja teistes endistes Nõukogude Liidu riikides sõjaväeline kohalolu – näiteks Moldovas Transnistrias ning Abhaasias ja Lõuna-Osseetias.

Vene militaareksperdid Pavel Felgenhauer ja Aleksandr Golts sõnasid BBC-le antud kommentaari, et uus dekreet muudab seaduslikuks olukorra – Vene väed Vene riigipiiri taga –, mis on tegelikkuses juba mitmeid aastaid eksisteerinud.

Küll rõhutas Golts, et Venemaa uue dekreedi puhul ei saa rääkida Prantsuse-stiili võõrleegioni moodustamisest. Prantsusmaa on pikalt kasutanud välismaiseid eliitsõdureid, kes on saadetud endistesse Prantsusmaa Aafrika-kolooniatesse konflikte lahendama.  

Uus dekreet vihjab, et välisriikide sõdurid võidakse sõjaolukorras võõrsile saata, kuid otsest seost dekreedil Ida-Ukraina sündmustega olevat ei paista. Moskva eitab jätkuvalt, et on saatnud oma sõdurid sealsetele venemeelsetele separatistidele appi.

Vene sõjaväelase tüüpiline kuupalk on umbes 30 000 rubla (400 eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles