Lõuna-aafriklased kaitsevad ninasarvikuid salaküttide eest sõjataktikaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohustatud Aafrika must ninasarvik.
Ohustatud Aafrika must ninasarvik. Foto: SCANPIX

Jätkuv ninasarvikute salaküttimine Lõuna-Aafrikas on viinud salaküttimise vastased firmad nii kaugele, et mõned neist võtavad võitluses salaküttide vastu kasutusele lausa sõjataktika.

Ninasarvikuid ei ähvarda Aafrikas peale inimese ükski teine kiskja. Neid jahitakse peamiselt trofeeks ning Aasias on ninasarviku sarved jätkuvalt väga kõrges hinnas, kirjutab CNN. Hiina meditsiinis pannakse rõhku sarve müütilistele väärtustele, olgugi, et teaduse seisukohast pole sellel mingit erilist lisaväärtust.

Salaküttimine on Aafrikas liikunud viimastel kümnenditel lõuna poole ning must ninasarvik on sellega sattunud väljasuremisohtu. Probleem mõjutab ka valge ninasarviku populatsiooni Lõuna-Aafrikas ja pargivahid peavad pingsat sõda salaküttide vastu.

Probleemiks on aga ka salaküttide sõjaväeline taust, mis raskendab nende tabamist.

Nüüdsest töötavad ka salaküttimise vastased erafirmad täielikult sõjaväedistsipliini alusel. Näiteks kaitseteenust pakkuv Nkwe Wildlife Security Services koolitab oma töötajaid aasta otsa enne kui nad täiskohaga tööle võetakse. Koolituse läbinutest pääseb töötama vaid iga kaheksas.
Vahid töötavad paarikaupa, elades metsikus looduses 15 päeva järjest. Sõjaväe stiilis elulaad hõlmab ka jälgede ajamist ja patrullimist. Vahetuses olles ei tohi isegi lõket teha ning ühtlasi peab hakkama saama paljude ohtlike loomadega, kes metsikus looduses liikvel.

Emane ninasarvik maksab maapidajale umbes 40 000 dollarit. Nende sarved on mustal turul umbes sama hinnaga, umbes 7500 dollarit kilo kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles