Lätis käidi välja idee keelustada Vene telekanalid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on tehtud tänavu veebruaris, kui Vene telekanalid kandisd üle toonase riigi presidendi Vladimir Putini kõne.
Pilt on tehtud tänavu veebruaris, kui Vene telekanalid kandisd üle toonase riigi presidendi Vladimir Putini kõne. Foto: Reuters / Scanpix

Läti rahvusringhäälingu esindaja käis välja idee kaaluda võimalust vajadusel keelustada Vene telekanalite transleerimine kogu riigis.


Vastava ettepaneku tegi Läti rahvusringhäälingu nõukogu aseesimees Dace Buceniece, teatas RIA Novosti. viitega Läti venekeelsele ajalehele Tšas.

Tema sõnul võib «nõukogu vajaduse korral otsustada Vene telekanalid välja lülitada».

Lõunanaabrite meediaväljaannete kinnitusel on seda otsust raske ellu viia, kuna Läti rahvusringhäälingule alluvad vaid kohalikud kanalid, aga satelliidi vahendusel edastavate programmide vaatamist riigis keelata ei saa.

Ekspertide kinnitusel ei ole see ähvardus tõsiseltvõetav, see olevat vaid reaktsioon viimastel aegadel toimunud poliitilistele sündmustele.

See väljaütlemine tekitas segadust ka Läti rahvusringhäälingus, mille juht Abram Kletskin ei kinnitanud ega lükanud seda väidet ümber, teatab Vene väljaanne Nesavisimaja. «Täna ta tuleb tööle ja ma palun tal selgitada, mida ta silmas pidas,» ütles Läti  rahvusringhäälingu juht ajalehele.

Läti levifirmade assotsiatsiooni asedirektori Gunta Lidaka sõnul oleks sellise keelu kehtestamine otsene sekkumine levifirmade äritegevusse.


«Rahvusringhääling võib keelata Vene telekanalite edastamise, kuid see hoop tabaks esimeses järjekorras Läti firmasid,» ütles ta. Ta tõi näite, et Pervõi Baltiskii Kanal edastab Venemaa esimese telekanali programmi.

Lidaka sõnul poleks ühe või teise telekanali keelamine mõeldav ilma poliitiliste jõudude toetuseta. Tema sõnul on sellel ettepanekul poliitiline varjund ning ettepaneku esindaja püüdis süvendada lõhet läti ja vene kogukondade vahel.

See teema on ka varem Lätis kõneks olnud ning siis on selliseid ettepanekuid teinud Läti parempoolsed parlamendisaadikud.

Läti politoloog Ivars Ijabsi hinnangul oleks Vene telekanalite keelustamine rumalus. «Keeluga probleemi ei lahenda,» sõnas Ijabs, kelle arvates tuleks inimestele pakkuda hoopis alternatiive. «Äkki tasuks tõlkida Läti huvitavamad teleprogrammid vene keelde,» tegi ta ettepaneku. «Väljalülitamine oleks liiga primitiivne ja üldsegi mitte otstarbekas samm,» lisas ta.

Märksa järsemalt reageeris keelustamisele Läti ajakirjanike liidu esimees Juris Paiders, kes saatis rahvusringhäälingule protestikirja.

«Vene telekanalite keelustamine - see on püüe kehtestada tsensuuri, mis on Läti põhiseadusega keelatud,» teatas Paiders. Tema sõnul tähendaks selle ettepaneku elluviimine, et Läti teeks sammu totalitarismi suunas. «See samm annaks võimudele võimaluse keelata ükskõik millise riigi saated, mis on võimudele ei meeldi,» väitis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles