Maailma liidrid mõistsid hukka terrorirünnaku Prantsusmaal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilled Charlie Hebdo toimetuse maja ees, kus hukkus täna 12 inimest.
Lilled Charlie Hebdo toimetuse maja ees, kus hukkus täna 12 inimest. Foto: SCANPIX

Maailma liidrid mõistsid täna hukka terrorirünnaku Prantsuse satiirilehe Charlie Hebdo toimetuses, milles hukkus 12 inimest, teiste seas lehe peatoimetaja.

USA president Barack Obama mõistis terrorirünnaku hukka ja lubas prantslastele Ühendriikide abi.

«Oleme ühenduses Prantsuse ametiisikutega ja ma andsin oma administratsioonile käsu aidata kõigega, mida vaja, et need terroristid kohtu ette tuua,» ütles president.

Rünnaku satiirilehe toimetuses mõistis hukka ka Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, nimetades seda barbaarseks. «See jõhker ja ebainimlik rünnak Charlie Hebdo toimetuses vapustas mind sügavalt. See on lubamatu tegu, barbaarne tegu, mis esitab väljakutse meile kui inimestele ja eurooplastele,» ütles Juncker avalduses.  

Tauniva avaldusega esines ka Vene president Vladimir Putin, kes nimetas rünnakut terrorismiks. Ta mõistis hukka kuriteo, mida nimetas küüniliseks, ja kinnitas, et on valmis osalema aktiivselt võitluses terrorismiohuga.

Saksa kantsler Angela Merkel taunis rünnakut ja avaldas kaastunnet Prantsuse presidendile François Hollande'ile.

Merkeli sõnul ei olnud see rünnak mitte üksnes Prantsuse kodanikele ja Prantsuse riigi julgeolekule, vaid rünnati ka väljendusvabadust ja ajakirjandusvabadust - vaba demokraatliku kultuuri tähtsat komponenti, mida ei saa mingil juhul õigustada.  

Araabia Liiga ja sunniitliku islami kõrgeim õppeasutus Al-Azhar taunivad terrorirünnakut, ütles liiga juht Nabil al-Arabi. «Islam mõistab hukka igasuguse vägivalla,» rõhutas ta.

Rünnaku on hukka mõistnud ka Briti peaminister David Cameron, kes nimetas seda barbaarseks.

Prantsuse võimude teatel panid veresauna toime kolm ründajat. Tapetute seas on mõned Prantsusmaa tuntumad karikaturistid nagu Charlie Hebdo peatoimetaja Stéphane Charbonnier ehk Charb ning pilapiltnikud, keda tuntakse nimede Cabu, Tignous ja Wolinski all. Samuti hukkus kaks politseinikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles