Põhja-Korea ähvardas USAd sõjakatastroofiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea udisteagentuur avaldas eile uue foto liider Kim Jong-unist.
Põhja-Korea udisteagentuur avaldas eile uue foto liider Kim Jong-unist. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea kõrgeim sõjaline organ hoiatas neljapäeval USAd ja Lõuna-Koread riigi vastu suunatud vaenuliku poliitika eest ja ähvardas Ühendriike sõjakatastroofiga.

Põhja-Korea riiklik kaitsekomisjon kritiseeris riigile Sony Picturesi vastu korraldatud küberrünnaku tõttu kehtestatud Ühendriikide sanktsioone. Washington süüdistab küberrünnakus Pyongyangi. Ühtlasi lubas stalinistlik riik jõulist vastust.

«USA...ei ole kunagi tunda saanud kuuli- ja mürsurahet oma territooriumil,» vahendas ametlik uudisteagentuur KCNA komisjoni avaldust. «Ühendriigid peaksid oma vaenulikust poliitikast loobuma... kui see ei soovi seista silmitsi sõjakatastroofiga.»

Ühendriikide president Barack Obama kiitis eelmisel nädalal heaks uue sanktsioonidepaketi Põhja-Korea institutsioonide ja ametiisikute vastu.

USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) on veendunud, et küberrünnaku taga oli Pyongyang, ent mõned eksperdid on büroo järeldused kahtluse alla seadnud.

Põhja-Korea suhtes kehtivad juba tuumakatsetuste eest kehtestatud ÜRO sanktsioonid.

Samuti nõudis Põhja-Korea kaitsekomisjon lõunanaabrilt USAga peetavate iga-aastaste ühisõppuste tühistamist.

«Lõuna-Korea võimud peaksid selgelt ütlema, kas nad soovivad dialoogi või vastasseisu,» teatas komisjon.

Lõuna-Korea kaitseministeerium on rõhutanud, et ühisõppused toimuvad plaanipäraselt. Ministeeriumi pressiesindaja Kim Min-seok ütles, et Lõuna-Korea korraldas täna riigi lääne- ja idaranniku vetes lahinglaskmised.

Põhja-Korea riigijuht Kim Jong-un ütles uusaastapöördumises, et riik on teatud tingimustel avatud dialoogile lõunanaabriga. Lõuna-Korea president Park Geun-hye on dialoogipakkumist tervitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles