USA eriväelased võtsid kinni LRA liidri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LRA liidri tabamist kuulutav Uganda päevalehe esikaas.
LRA liidri tabamist kuulutav Uganda päevalehe esikaas. Foto: SCANPIX

USA eriväelased võtsid Kesk-Aafrika Vabariigis (KAV) vahi alla relvarühmituse Issanda Vastupanuarmee (LRA) liidri Dominic Ongweni ja andsid ta üle Ugandale, teatas täna Uganda kaitseminister.

Ongwen, keda ootab sõja- ja inimsusevastaste kuritegude tõttu Rahvusvahelises Kriminaalkohtu (ICC) alla andmine, on meie vägede käes Kesk-Aafrika Vabariigis, ütles Uganda kaitseminister Crispus Kiyonga AFP-le.

Ta ei kinnitanud, kas Uganda soovib Ongweni üle Kampalas kohut mõista või saadab ta ICC ette.

Eile teatas Uganda, et Ühendriikide eriväelased on Ongweni kinni võtnud. Väidetavalt andsid LRA liidri USA sõjaväelastele üles Séléka mässulised.

Teine ICC tagaotsitav ning LRA liider Joseph Kony on veel vabaduses.

Uganda on juriidiliselt kohustatud Ongweni Haagis asuvale ICC-le üle andma, kuid detsembris kutsus president Yoweri Museveni Aafrika riike üles kohtu liikmestaatusest lahti ütlema, kutsudes institutsiooni kontinendi vastaseks relvaks.

Riigipöörete poolest tuntud KAV langes kaosesse ligi kaks aastat tagasi, kui moslemitest Séléka mässulised kukutasid võimult kristlasest presidendi François Bozizé'i, kuid ei suutnud võimule pääsemise järel riigis korda luua.

Riigis ei ole suudetud lõpetada vägivalda endiste islamisisside ning kristlaste omakaitseüksuste vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles