Läti: Moskva valmisolek Ukraina üle läbi rääkida näib olevat tõusnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelne võitleja valvab Donetski lennujaamani viivat teed.
Venemeelne võitleja valvab Donetski lennujaamani viivat teed. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu eesistuja Läti välisminister Edgars Rinkēvičs ütles eile, et Venemaa paistab olevat varasemast enim avatud Ukraina relvakonfliktile läbirääkimistel põhineva lahenduse leidmisele.

«Eksisteerib valmisolek, mida me saame kasutada,» ütles Rinkēvičs, lisades, et Venemaa majandus on sattunud lääneriikide sanktsioonide ja naftahinna languse tõttu raskustesse.

Lähipäevil Kiievit ja Moskvat külastav Läti välisametkonna juht näeb enda sõnul signaale, et Vene poolel on teatud soov teha tihedamat koostööd Euroopa Liiduga.

«Kui olukord Ida-Ukrainas peaks paranema, toetaksime kindlasti sanktsioonide leevendamist,» sõnas ta.

Rinkēvičs nimetas Venemaa kontrolli piiri üle Ukrainaga ja relvade saatmist separatistide hõivatud aladele Ida-Ukrainas valdkondadena, kus EL ootab edasiminekut.

«Me peame olema paindlikud. Kui näeme edusamme, peame vastavalt käituma. Kui ei, pole põhjust sanktsioone tühistada,» sõnas ta.

Prantsuse president François Hollande ütles esmaspäeval, et edusammude korral Ukraina konflikti lahendamisel tuleb Vene-vastased sanktsioonid tühistada.

Läti peaminister Laimdota Straujuma ütles kolmapäeval, et ainus viis konflikt lõpetada on läbi rääkida. Ta rõhutas, et see on ainus tee selle lolluse ja hullumeelsuse lõpetamiseks.

Lääs on kehtestanud Moskva Ukraina-vastase agressiooni tõttu sanktsioonid kümnetele Vene ametiisikutele ja Ukraina venemeelsetele separatistidele ning Vene panganduse, kaitsetööstuse ja energiasektori vastu.

Venemaa on vastanud toiduainete impordikeeluga lääneriikidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles