Postimees Pariisis: Suure mošee palvus algas politseinike valve all

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik täna Pariisis Suure Mošee juures.
Politseinik täna Pariisis Suure Mošee juures. Foto: Mihkel Maripuu

Neil minuteil algab Pariisi islamiusuliste tähtsaimas kogunemiskohas Suures mošees nende nädala tähtsaim palvus. Kohalviibiva Postimehe ajakirjaniku Liisa Tageli sõnul on maja ümber näha karme turvameetmeid: ümbritsevatele tänavatele on paigaldatud tõkised ja politsei otsib läbi sisenejate kotte.

Kui Postimees pool tundi varem mošee juurde jõudis, seisis seal alles kaks politseinikku ja parv ajakirjanikke, suhtarvus umbes kolm meediatöötajat ühe palvusele tuleva moslemi kohta. Tasapisi hakkas usklikke nädala tähtsaimale palvusele aga kogunema ning neid turvama toodi ka autotäite kaupa politseinikke.

Hoolas kottide läbiotsimine käib ka mošee naabruses asuvates asutustes, näiteks ülikooli õppehoonetes.

Praeguseks on Postimehel õnnestunud rääkida nelja palvusele saabunud moslemiga. Nad kõik väljendasid äärmist kurbust üleeilse lehetoimetuses toimunud tulistamise pärast ja hirmu, et islamistide veretööga hakatakse seostama kogu moslemi usku. Eriti traumeeritud oli Liisa Tageliga rääkinud alžeerlanna, kes oli just rünnaku ajaks saabunud Pariisi tuttavatele külla.

Kuigi esialgu plaaniti suurt moslemite rongkäiku, mis mõistnuks hukka terrorirünnaku lehetoimetusele tänaseks, läksid Suurde mošeesse reedepalvusele kogunenud siiski laiali. Suur protestiaktsioon, kuhu on oodatud nii moslemeid kui teisi, on kavandatud pühapäevale Pariisi Vabariigi väljakule.

Nagu mitu mošee ees Liisa Tageliga rääkinud inimest tunnistas, ei saaks nad praegu kohe rongkäiku minna, sest peavad palvuselt tagasi tööle tõttama.

Reedepalvus ise möödus tuubil täis pühakojas. Sellele lisandus hulk ajakirjanikke, meeleavaldajaid ja muid inimesi tiheda politseivalve all oleva mošee ees, kus peeti ka spontaanseid kõnesid. Pärast palvust luges maja ees oma läkituse ette Pariisi mošee rektor Dalil Boubakeur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles