Igor Taro Ukraina päevik: 9.01

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

Vana kalendri jõuluperiood möödus õigeusklikus Ukrainas sama rahutult kui enne. Sõda pühasid ei tunne. Ukraina armeel on taas tekkinud kaotusi, samas pole venelased suutnud kuskilt edeneda.

Hetkel on asi jagunenud viieks põhiliseks lahingutandriks. Kui alustada «ülevalt» ehk põhja poolt, siis esimene on see liin, mis algab Stanica Luganskaja juurest ja läheb piki Põhja-Donetsi jõge ja seal on pidevalt jätkunud surve ukrainlaste positsioonidele. Eile oli rünnakukatse Krõmske küla kontrollpostile, Stanica Lugasnkaja serval käiva lahingud praktiliselt kogu aeg – tüüpiline sündmus, nagu eilegi, miinipildujatuli ühes BM-21 Gradide kogupauguga, siis jätkatakse suurekaliibrilistest kuulipildujatest või õhutõrjekahuritest. Mitu kuud on venelased üritanud sealt läbi imbuda, aga rinne ikkagi peab.

Paar postitust tagasi kirjutasin tehnika kogunemisest Staryi Aidari lähistel, Štšastja kandis. Sellega seoses jäi õhku küsimus, kas neil õnnestus Põhja-Donetsi jõgi forsseerida. Tundub, et siiski mitte. Starõi Aidari lasid venelased pärast seda suurtükkidest ja miinipildujatest ning seal pole arenguid toimunud. Järelikult üle nad seal ei saanud.

Aga on infot, et jõe äärde käib pidevalt tehnika koondamine ja sellega manööverdamine – seal on selliseid gruppe 12 tanki pluss toetav soomus. Sinna on Tõmtšuki teatel lähetatud venelaste poolt kaks koondpatareid - miinipildujad pluss suurtükid – keskse juhtimisega Metallisti asulast Luganski ääres. Kergemaks seal kindlasti ei lähe. Selle joone teises otsas – Pervomaiski kandist – tuleb pidevalt miinirahet piirnevatele ukraina asulatele.

Teine lõik on see, mis puudutab Debaltseve ümbrust. Venelaste poolt on üksused koondatud Stahhanovi ja Altševski linnade juurest. Seal on rutiinset tuletegevust olnud, mis pole hetkel edasi arenenud.

Kolmandal lõigul, Donetski lennuväljal oli, nagu ikka, põhiraskus. Venelased kasutavad ümbruskonnas kogu arsenali, mis neil olemas. See tähendab miinipildujaid, suurtükke, BM-21 Grad'e. Kui ikkagi lastakse kümnete kilomeetrite kaugusel asuvaid ukrainlaste positsioone, siis pole siin mõtet kõnelda mingistki relvarahust.

Üks seal tegutsevaid varustus-vabatahtlikke Roman Donik avaldas, et kahe poole vahel tegutseb iseliikuv kahur Nona, mis laseb nii ukrainlaste kui venelaste Vostoki pataljoni positsioone. Dmitri Tõmtšuki hinnangul tegutseb Donetskis veel vähemalt kolm mobiilset venelaste tuletoetusüksust, kus on tankid, soomukid, veoautodele monteeritud õhutõrjekahurid ja miinipildujad. Need on pidevas liikumises ning katavad siis erinevatest kohtadest venelaste jalaväe katseid lennuväljale pealetunge teha.

Vaatasin täna ka viimaste elumajade purustuste geograafiat Donetsksis ja kõik majad, mis pihta said on ikkagi kolmes läänepoolses linnaosas, mis on lennuvälja ja Mariinka poole. Sealsamas liiguvadki need mobiilsed üksused. Purustuste kohad langevad ka kokku tõenäoliste tulepositsioonidega.

Neljas lõik on see, mis jääb Donetskist lõunasse, Volnovahha ümbrusesse. Dokutšajevski ja Telmanovo vahele. Sinna on venelased samuti suured jõud koondanud. Ja viies on siis Azovi rannik Mariupoli servast kuni Novoazovskini.

Huvitav tähelepanek Ukraina terrorivastase operatsiooni keskuse poolt puudutab õhuluuret ja mehitamate lennumasinate kasutamist. Mitmed asulad, kus seda tegevust on fikseeritud asuvad rindest kuni 30 km kaugusel. Nii et päris laia haardega. Krimmi poolsaare juures teevad venelased seevastu provokatiivseid lende helikopteritega piki piiri. Samamoodi tegutsesid nad varem ka Luganski lähistel.

Potjomkinlus pole Ukrainast kuhugi kadunud. Viimase presidendi relva üleandmistseremoonia kohta tuli välja piinlik seik, et üks tankiüksuse ülem keeldus 51 äsja «remonditud» tanki vastu võtmast. Lähimal kontrollimisel ilmnes, et neil on küll värske värv peal, kuid on tõsised puudujääke. Igal juhul saadeti partii tehasesse tagasi. Aga kokkuvõttes on nad siiski saanud muljetavaldavat tehnika täiendust. Venemaa poolt voorib muidugi samal ajal ka igasugu kraami sisse. Viimastel päevadel tuli just 11. Putini kolonn sisse. Seoses sellega oli täheldada jällegi tuletegevuse olulist tihenemist venelaste poolelt - järelikult toodi taas moona juurde. Novoazovski kanti olevat ilmunud uus partii tankitõrjekahureid MT-12, need on küll moraalselt vananenud, aga oluliselt tõhusamad kui meie 90mm-sed. Lasevad pikema maa taha ja kaliiber on neil 100 mm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles