Hispaania tahab muuta Schengeni reegleid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania piirivalvurid Prantsuse-Hispaania piiriületuspunktis La Jonqueras.
Hispaania piirivalvurid Prantsuse-Hispaania piiriületuspunktis La Jonqueras. Foto: SCANPIX

Hispaania kavatseb teha ettepaneku Schengeni leppe muutmiseks, lubades piirikontrolli, mis võimaldaks piirata islamiäärmuslaste liikumist Lähis-Idast Euroopasse, ütles täna  siseminister Jorge Fernandez Diaz.

«Me kavatseme toetada piirikontrolli ning on võimalik, et selle tulemusena võib olla tarvis uuendada Schengeni lepet,» lausus ta ajalehele El Pais Pariisis sel teemal toimuva ministrite kohtumise eel.

Euroopa Liidu ja USA ministrid arutasid pühapäeval Prantsusmaa siseministeeriumis ühist reageerimist pühasõdalaste rünnakutest lähtuvale ohule.

Nõupidamine toimus mõni tund enne Pariisi ühtsusmarssi terrorismi vastu, millest võtavad osa kümned maailma riigid. Kohtumisel osalesid paljude Euroopa riikide siseministrid ja kõrged valitsusametnikud, Kanada esindaja ja USA justiitsminister Eric Holder.

«Olemasolevad liikumisvõimalused Euroopa Liidus hõlbustavad (pühasõdalaste) liikumist ükskõik millisesse riiki ning ka meie riiki,» vahendas ajaleht El Pais ministri sõnu.

1995. aasta Schengeni lepe kõrvaldas passikontrolli ELi sisepiiridel. Praegu on leppega ühinenud 26 Euroopa riiki, seal hulgas 22 ELi riiki.

Pariisis sel nädalal 17 inimese elu nõudnud terroriaktide korraldajad teatasid, et tegutsesid Al-Qaeda ja Islamiriigi nimel.

Saksa ajaleht Bild teatas pühapäeval, et USA luure andmetel teatasid Islamiriigi juhid, et Pariisi rünnakud olid vaid eelmäng islamistliku vägivalla lainele Euroopas. Luure andmetel on satiiriväljaandes Charlie Hebdo veresauna korraldanud Kouachi vendadel sidemeid ka Hollandis.

Pariisis kehtib vägivalla järel endiselt kõrgeim ohutase. President François Hollande hoiatas reedel, et pühasõdalastest lähtuv oht ei ole veel möödas ning kutsus üldsust valvsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles