Briti laevakaitsja avalikus kirjas: India politsei üritab meid kõigest väest süüdi mõista

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsjad 2014. aasta aprillis Indias Chennais.
Laevakaitsjad 2014. aasta aprillis Indias Chennais. Foto: Tairo Lutter

Indias viibiv Briti laevakaitsja John Armstrong kirjutas avalikus kirjas, et tema kaasmaalased koos eestlaste, ukrainlaste ja indialastega on muutunud sihtmärgiks politseile, kes soovib neid kõigest väest süüdi mõista.

Avaliku kirjaga paluvad üle aasta Indias viibinud laevakaitsjad oma valitsuste abi, et lahkuda Indiast, kus mitmete organisatsioonide ja poliitikute hinnangul rikutakse meeste inimõigusi.

«Kirja kirjutamise põhjuseks on see, et otsime abi koju naasmiseks. Kui võtta arvesse kõike, mida oleme algusest peale kogenud, on meile jäänud mulje, et oleme muutunud sihtmärgiks Tamil Nadu politseile, kes üritab avalikult meid kõigest väest süüdi mõista. Kuigi kohus vabastas meid süüdistustest, siis lõplik otsus selle kohta, kas võime lahkuda, anti prokuratuurile,» seisis kirjas.

Laevakaitsjad vabastati süüdistustest möödunud aasta juulis. Süüdistaja, kelleks on Tamil Nadu politsei esindaja, kaebas aga otsuse edasi India Ülemkohtusse, mis pole veel otsustanud, kas võtab kaasuse arutlusele.

«Nemad (Tamil Nadu politsei – toim) olid vastutavad uurimise, ülekuulamiste, vahistamise, vanglasse saatmise eest ja lõpuks olid nad ka süüdistaja pool. Meile tundub, et süüdistajale õiguse andmine otsuse üle, kas me võime lahkuda, on meie inimõiguste rikkumine.»

Armstrongi sõnul pole ühtegi seadust, mis keelab neil riigist lahkuda praegusel hetkel ning ka advokaat ei saa aidata, sest kohtuistungeid ei toimu.

«Tahame tähelepanu juhtida ka sellele, et algusest peale on meid tembeldatud terroristideks, kes kujutavad ohtu India julgeolekule. Me aga pole seda. Me oleme isegi aidanud kaitsta India elanikke ja India lipu all seilavaid laevu.»

«Meie inimõigusi rikutakse ja me ei saa koju naasta, sest mingi kindel võim peab vimma süütute meeste vastu, kes ei tahtnud üldse sellesse olukorda sattuda. Me tunneme endid halvasti, sest kindel India võimuorgan, kes kannab õiguse ametimärki, kasutab meie vastu küsitavaid võtteid.»

Laeva Seaman Guard Ohio pardal olnud piraadikütid, nende seas 14 eestlast ja kuus britti, võeti 2013. aasta oktoobri keskel India võimude poolt kinni. Mehi süüdistati India territoriaalvetesse sisenemises, illegaalse kütuse tankimises ja ebaseaduslikus relvade käitlemises. Oktoobri lõpus pandi mehed vangi, kust nad aprillis kautsjoni vastu vabanesid.

Juulis leidis kohus, et süüdistustel pole alust ning vabastas laevakaitsjad kõikidest süüdistustest. Umbes poolteist kuud hiljem kaebas süüdistaja aga otsuse edasi ning nüüd ootavad laevakaitsjad India ülemkohtu istungit. Meeste advokaat on öelnud, et süüdistustest vabastamise otsus on endiselt jõus ning nii kaua kui kõrgeim kohus seda peatanud pole, tuleb laevakaitsjatele nende dokumendid tagastada ja lubada neil riigist lahkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles