Guardian: Kouachide kõnesid kuulati pealt mõni aasta tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vendade Kouachide korraldatud terrorirünnakus satiiriväljaande Charlie Hebdo toimetusele hukkus 12 inimest.
Vendade Kouachide korraldatud terrorirünnakus satiiriväljaande Charlie Hebdo toimetusele hukkus 12 inimest. Foto: SCANPIX

Briti väljaande The Guardian andmetel kuulasid Prantsuse julgeolekutöötajad satiirilehe Charlie Hebdo toimetust rünnanud vendade telefonikõnesid pealt paar aastat tagasi.

Nii näiteks lõpetati Chérif Kouachi kõnede pealtkuulamine ära 2013. aasta lõpus, Said Kouachi kõnede pealtkuulamine aga 2014. aasta suvel.

Vennad olid oma sõnul terrorivõrgustiku Al-Qaeda Araabia poolsaare haru (AQAP) poolehoidjad. Jeemeni julgeolekuametnike kinnitusel olid mõlemad vennad osalenud kahenädalasel koolitusel. Jeemenisse toimetati nad salaja Omaanist, kuhu olid saabunud 25. juulil 2011.

Vendade sidemed AQAPiga tekitavad küsimusi, miks Kouachide jälgimine ära lõpetati.      

Valitsusallikas rääkis The Guardianile ja Prantsuse ajalehele Libération, et pealtkuulamisel polnud põhjendust, kuna meeste prioriteedid näisid olevat mujal.

Chérif Kouachi näiteks plaanis hakata tegelema võltstoodete müügiga. Libérationi andmetel polnud ta tollal seotud ohtlike islamiäärmuslastega.

The Guardianil pole selgust, mis lõpetati Said Kouachi kõnede pealtkuulamine.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles