Rootsi telekanal keeldus näitamast usuviha õhutavat valimisreklaami

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Rootsi Demokraatide valimisreklaamist.
Kaader Rootsi Demokraatide valimisreklaamist. Foto: youtube.com

Rootsi telejaam TV4 keeldus eile näitamast paremäärmusliku erakonna valimisreklaami, kuna see õhutas usulist viha.

19. septembril toimuvatel parlamendivalimistel kaalukeeleks osutuda võivate Rootsi Demokraatide 30-sekundilises reklaamis ajavad kõndimisraamiga naispensionäri taga mitu burkades naist, kes lükkavad enda ees lapsevankreid, millel olev loosung lubab immigratsiooni arvelt kaitsta pensionide rahastamist, vahendas portaal The Local.

Seejärel ütleb pildiväline kõneleja: «Poliitika seisneb prioriteetides – nüüd on sul valik.»

Valimisklipi edastamise est TV4-le 1,5 miljonit Rootsi krooni (2,5 miljonit Eesti krooni) maksta tahtnud Rootsi Demokraadid tahavad, et pensionäride makse kärbitaks samale tasemele nagu palgatöötajatel. Maksukärbet rahastaksid nad sisserände vähendamise teel.

«Otsustasime seda mitte eetrisse anda,» ütles TV4 kommunikatsioonidirektor Gunnar Gidefeldt AFP-le.

Gidefeldti sõnul on rassilist ja usulist vihkamist sisaldavate sõnumite levitamine Rootsi seaduste kohaselt keelatud. «Antud juhul oli see (reklaam – toim) religiooni vastu,» ütles ta.

Rootsi Demokraatide pressisekretär Erik Almqvist ütles, et reklaam ei riku seadusi, kuna klipiga ei tahetud viidata sisserändajate päritolule, vaid nende esindatavate väärtuste konfliktile Rootsi omadega.

Küsitluste kohaselt jääb Rootsi Demokraatide toetus valijate seas (3,6 protsenti) praegu napilt alla parlamenti saamiseks vajalikku valimiskünnist, mis on neli protsenti.

Kui erakonnal siiski õnnestub esmakordselt künnis ületada, usuvad politoloogid, et erakond võib saada parlamendis tugeva positsiooni. Seda juhul, kui praegune paremtsentristlik koalitsioon ja vasakerakondade opositsioon võrdselt hääli koguvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles