Steinmeier: nn Normandia formaadi välisministrid kohtuvad tuleval nädal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier. Foto: SCANPIX

Ukraina, Vene, Saksa ja Prantsuse välisministrid kohtuvad nn Normandia formaadi raames Ukraina olukorra lahendamiseks järgmisel nädalal, ütles Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier.

Kohtumine leiab aset juhul, kui Ukraina idaosa olukorra lahendamises toimub edasiminekuid, lisas Steinmeier.

Euroopa Parlamendi välisasjade komitee esimehe Elmar Broki sõnul toimub esialgu 15. jaanuaril aset leidma pidanud Kasahstani tippkohtumine mitme nädala pärast, vahendas Ukraina telekanal TVi esmaspäeval.

«Näeme, et Ukraina idaosas on 7500 Vene sõdurit. Näeme, et leppe peamiseks punktiks on [Ukraina-Vene] piiri sulgemine, sest sellest on kujunemas külmunud konflikt. Või juba on kujunenud,» lisas Brok.

Steinmeieri varasemal teatel ei suutnud peaaegu neli tundi kestnud kohtumine toota neljapäeval toimuma pidanud tippkohtumise korraldamiseks piisavaid tulemusi. Tema sõnul kohtuvad osapoolte ministeeriumite esindajad lähipäevade jooksul ja üritavad erimeelsustele lahendusi leida. Välisministrite istung võib aset leida pärast nende kohtumiste lõppemist.

Normandia formaat hõlmab Venemaad, Ukrainat, Prantsusmaad ja Saksamaad.

Ukraina president Petro Porošenko on teatanud Kasahstani pealinna Astanasse 15. jaanuariks kavandatavast tippkohtumisest, ent Vene president Vladimir Putin, Saksa kantsler Angela Merkel ega Prantsuse president François Hollande polnud oma osalemist kinnitanud.

Ukraina kontaktgrupi osapooled - Ukraina, Venemaa ja OSCE - sõlmisid eelmise aasta 5. septembril Minskis relvarahu ja kaks nädalat hiljem relvarahu jõustamise memorandumi. Need dokumendid on saanud tuntuks Minski lepetena.

Lepped sõjategevust Ukraina Donetski ja Luganski oblastites siiski ei lõpetanud.

Relvarahu jõustamiseni jõuti mullu 9. detsembril, ent tulistamine pole siiani täielikult peatunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles