Saksamaa karmistab reisipiiranguid arvatavatele pühasõdalastele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi pühasõdalased.
Islamiriigi pühasõdalased. Foto: SCANPIX

Saksamaa karmistab reisipiiranguid arvatavatele islamistidele, et takistada nende liikumist sõjatsoonidesse, nagu näiteks Süüria.

Valitsus langetas sellekohase otsuse kolmapäeval, nädal pärast verist rünnakut Prantsuse satiirlehe Charlie Hebdo toimetusele.

Seadus on esimene varem kavandatud julgeolekumeetmetest, millele kantsler Angela Merkeli valitsus kavatseb lähinädalatel parlamendi heaksiidu saada.

«Pariisis toimunud kohutavad sündmused näitasid, et peame oma demokraatlikku korda kõikide õiguslike vahenditega rahvusvahelise terrorismi eest kaitsma,» sõnas Merkeli pressiesindaja Steffen Seibert kolmapäeval.

Saksa võimudel on hetkel õigus konfiskeerida teadaolevate pühasõdalaste passid, kuid uue seaduse järgi on džihadistidelt õigus võtta ka ID-kaardid, millega saab reisida Türki ning Schengeni viisavabas ruumis.

Praeguste ID-kaartide asemel antakse 18 kuud kehtivad ajutised isikuttõendavad kaardid, millel on spetsiaalne keelumärge mitmesse piirkonda reisimise kohta.

Süüriasse ning Iraaki on võitlema läinud üle 600 Saksa kodaniku, teatas ajaleht Rheinische Post julgeolekuallikatele viidates. Umbes 180 neist on väidetavalt tagasi Saksamaale naasnud ning 60 konfliktikolletes hukkunud.

Samuti plaanib Berliin sel kuul kriminaliseerida džihadistidega liitumise kavatsuse ning plaanid osaleda pühasõdalaste väljaõppustel.

«Sealjuures kavatsevad Saksa võimud kriminaliseerida pühasõdalaste riigist lahkumise,» sõnas Saksa justiitsminister Heiko Maas. ÜRO on võtnud vastu otsuse välisvõitlejate arvu vähendamise kohta Süüria ja Iraagi konfliktikolletes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles