Pariisi kosher-poe Mali päritolu kangelane saab Prantsuse kodakondsuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lassana Bathily
Lassana Bathily Foto: SCANPIX

Pariisis asuvas kosher toidupoes töötavast malilasest sai  Prantsusmaa uus kangelane.

24-aastase Lassana Bathily tegevus päästis möödunud reedel mitme inimese elu kui sinna tegi  rünnaku ja võttis pantvange relvastatud Amedy Coulibay, edastab AFP.

Bathily oli osa juutidest ostjatest viinud turvalisse kohta, kus need ootasid eluohtliku olukorra lõppemist mitu tundi.

Rohkem kui 220 000 prantslast allkirjastas pärast sündmusi petitsiooni, milles nõuti, et Mali päritolu mehele antaks ta kangelaslikkuse eest Prantsuse kodakondsus.

Prantsuse siseminister Bernard Cazeneuve teatas eile, et alates 2006. aastast Prantsusmaal elanud Bathily saab kodakondsuse.

Meedia andmetel oli mees vastavasisulise avalduse Prantsuse immigratsiooniametnikele esitanud juba möödunud suvel.

Cazaneuve`i teatel korraldatakse Bathilyle järgmise nädala teisipäeval kodakondsuse saamisega seotud ametlik tseremoonia.

Politsei lasi Pariisi idaosas juudipoodi rünnanud Coulibay maha, kuid rünnakus hukkus ka neli pantvangi. Külmhoones oma saatust oodanud pääsesid olukorrast vigastusteta.

«Kuulsin tulistamist ning nägin, kuidas mu kolleegid ja osa kliente sattusid paanikasse ja jooksid alumisele korrusele. Kutsusin neid,  hüüdes «tulge, tulge» ning avasin külmkambri ukse,» meenutas kangelane juhtunut.

Bathily pakkus klientidele võimalust põgeneda poest kaubalifti abil, kuid seda peeti liiga ohtlikuks. Bathily ise kasutas seda võimalust. Olles saanud poest välja, võttis politsei ta kinni, pidades teda esmalt Coulibay kuriteokaaslaseks.

Pariisi kosher-poes töötav Bathily on moslem, kuid mehe enda sõnul ei olnud inimelude päästmisel mitte midagi tegemist usuga, vaid inimlikkusega.

«Me kõik oleme inimesed. Küsimus ei ole selles, kas keegi on juut, kristlane või moslem. Oleme niiöelda samas paadis ja ohuolukorras tuleb üksteist aidata, sest vaid nii suudame kriisidega toime tulla,» teatas Prantsuse kodakondsuse saanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles