Istanbulis enesetapurünnaku teinud naine oli Norra «pühasõdalase» lesk

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Istanbulis asuv politseijaoskond, kus Norra pühasõdalase lesk korraldas 6. jaanuaril enesetapurünnaku.
Istanbulis asuv politseijaoskond, kus Norra pühasõdalase lesk korraldas 6. jaanuaril enesetapurünnaku. Foto: SCANPIX

Venemaalt Dagestanist pärit noor naine, kes tegi eelmisel teisipäeval Istanbulis enesetapurünnaku, oli Norra «pühasõdalase» lesk.

Ta oli läinud koos mehega Süüriasse, et ühineda äärmusrühmitusega Islamiriik (IS), kirjutas reedel Türgi ajaleht Hürriyet.

Naine õhkis end 6. jaanuaril Istanbuli Sultanahmeti linnajao politseijaoskonnas ja tappis lisaks iseendale ka ühe politseiniku.

Rünnakukoht on turistide meelispiirkond Istanbulis, kus asub tuntud Sultanahmeti mošee (Sinine mošee) ja Hagia Sophia.

Türgi võimud ei ole naise isikut avalikustanud, aga kohaliku meedia ja Vene ajakirjanduse andmetel oli selleks Diana Ramazanova Põhja-Kaukaasiast Dagestanist.

Hurriyet kirjutas, et ta oli tšetšeeni päritolu Norra kodaniku Abu Aluevitsj Edelbijevi lesk. Nad abiellusid 2014. aastal Istanbulis või Süürias.

Möödunud aasta juulis suundusid nad Türgist Süüriasse ning ühinesid ISiga, mille valduses on suur ala Süürias otse Türgi piiri taga.

Mees võttis endale nime Idris, naisest sai Sumeyra.

Kui Edelbijev detsembris lahingus surma sai, tuli Ramazanova illegaalselt üle piiri Türki tagasi.

6. jaanuaril tegi ta Istanbulis enesetapurünnaku.

Türgi julgeolekuteenistused püüavad välja selgitada, kas naine võttis lõhkeained kaasa Süüriast või sai mõnelt Istanbuli kontaktisikult.

Esialgu tekitas segaduse keelatud äärmusmarksistlik rühmitus, kes kuulutas end rünnaku läbiviijaks, kuid teatas hiljem eksitusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles