Igor Taro Ukraina päevik: 15.01

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbro.org

Üpris selge on see, et venelastel olid täna tõsised kavatsused Donetski lennujaama uue terminali hõivamise osas. Seal oli mitu päeva üsna intensiivne tuletegevus, lennujaama dispetšeritorn varises kaks päeva tagasi kokku.

Kes on pilte vaadanud, siis see teab, et tegu oli üsna massiivse ja kõrge ehitisega. Vahetult enne seda sulgesid vene üksused otsetee Piski külast lennuväljale, mida kasutati seni kokkuleppel vastaspoolega nn. relvarahu raames. On olemas ka ümbersõidu tee Opytne kaudu põhja poolt, aga see on siis ka viimane. Otsetee Piskist kaotati sel perioodil, kui ukrainlastel oli keelatud kasutada raskerelvi. 

Täna läks seal nii tõsiseks sõjategevuseks, et OSCE vaatlusgrupp, mis hellitas lootust pingeid maha võtta, ei pääsenud sinna ligi. Läbi ukraina meedia levis vaid tõdemus, et venelased kasutavad positsioonidena Donetski elurajoone ning seda tehakse teadmiseksga, et tuleavamisele järgneb alati vastutuli. 

Viimase ööpäeva jooksul on seega terminali hoone pihta avatud tuld nii suurtükkidest, miinipildujatest, kui tankidest. Olukorras, kus seinad on hakanud järjest kokku varisema, õnnestus venelaste ründegruppidel siseneda ka terminali 1, 2, 4 ja soklikorrusele. Nii et seal oli taas tõeline Stalingrad, kus võitlus käis juba samal korrusel. Ukrainlastel on see eelis, et nende jaoks on tegu n.ö. koduvaremetega, kus nad orienteeruvad hästi, on üles seadnud lõkse jne. Aga lõksud ei taasta automaatselt algolekut ja kui kahuriliha peale jookseb, siis on ka lõks esimese laiba poolt deaktiveeritud, järgmised tulevad juba samast kohast läbi, kui keegi pole uut miini pannud. 

Tänasele rünnakule mastaabilt sarnaseid sündmusi oli seal pidevalt septembris-oktoobris, kui lennujaama prooviti ülepäeviti ära võtta ja siis ilmusid ka pidevalt selle kohta uudised. Lõppenud päev polnud erand. Õhtuks oli siiski tuletegevus vaibunud. Ukrainlased ütlevad, et on lennujaama hoones endiselt sees ja suutnud ka enamiku vastase poolt hõivatud alast tagasi võtta.Näis, mida lähipäevil selle kohta kuuleme-näeme. 

Mitu sõdurit ukrainlaste poolelt sai ka surma ja haavata. Ründajate kaotused on arvatavasti massiivsed, kuna pealetung oli ikkagi hästi kindlustatud positsioonidele. Ukrainlased ei pidanud kaks päeva tagasi veel tõenäoliseks, et selline rünnak taas ette võetakse, kuna sügise vältel oli neid ebaõnnestumisi järjest nii palju, aga venelane ei üllata. Läheb ikkagi otse peale sealt, kust on alati läinud.

Nüüd on ka selge, miks on Bahmutka (Luganski-Lõssõtšanski) trassi juurde mitu nädalat järjest koondatud tanke ja tehnikat. Kasakad ründasid seal Novotoškivske küla. Väidavad, et suutsid end kindlustada. Orihove suunale edasi nad edeneda ei suutnud. Ukraina armee teine ešelon asus tegutsema, sealt on tulnud täiendust tehnika osas. Samaaegselt on Debaltseve juures taaskord rünnatud Tšornuhhino ja Troitske külasid. 

Meenutan, et Debaltseve on see koht, kus Ukraina armee positioonid on "killuna" kahe suure terroristide grupeeringu vahel (Donetski-Horliva ja Stahhanovi-Altševksi) ja ühtlasi on see Donetski-Luganski maantee M04 ja Harkovi-Rostovi M03 ristumiskoht. Tšornuhhino on Debaltsevest kagus 5 km kaugusel, Troitske - otse põhjas 15 km kaugusel ja 5 km M03 teest, mis toimib Debaltseve varustuskanalina.

Põhimõtteliselt oleme neil päevil tunnistajaks täpselt samale katsele suruda ukrainlasi senistelt positsioonidelt kaugemale sisemaale, nagu seda tehti väga ägedalt septembris-oktoobris. Kui meenutame, et augustikuine Vene armeeüksuste pealetunk algas Putini esimese konvoiga, siis nüüd läks taas väga teravaks kohe 11. konvoi saabumise järel. Seal oli 120 rekkatäit kraami. Suured relva ja moonakastid, mida maha laaditi, polnud ilmselgelt tatart ega jahu täis.

Kaks päeva tagasi tegid venelased ka kordussaate suvisest reisilennuki allatulistamisest. Nüüd jäi ette üks reisibuss, kus hukkus 12 inimest ja oli palju haavatuid. Buss oli juhtumisi Ukraina kontrollpunktis Volnovahha juures, kui hakkas sadama raudrahet Gradidest. Grad ei ole täppisrelv, vaid katab ühe kogupauguga u. 6 ha suuruse ala ellipsina 40 mürsuga, mis omakorda levitavad surmavaid kildusid. Vene terroristid avaldasid koha pärast pauku rõõmsa teate, et Ukraina kontrollpunkt sai nende poolt täistabamuse, aga niipea kui jõudis info, et pihta sai ka buss rahumeelsete inimestega, läks jälle samasuguseks vassimiseks nagu suvise reisilennukiga. Siis äkki selgus, et tegelikult ikkagi mingit pauku ei tehtud ja üldse - lähimad kaudtulerelvad olevat 50 km kaugusel.

Tegelikult on Volnovahha ja Dokutšajevski vahel 15 km linnulennult ja ma paar postitust tagasi juba kirjutasin, et nad tõid kogu oma relvaarsenali taas eesliinile. Kaks videot, mis selle teemaga seoses on internetis levinud (torni otsas olnud vaatluskaamera ja ühe auto pealt filmitud), ei jäta kahtlust, et tegu oli Gradiga. Vene meedia valetab, kui väidab, et buss sõitis miini otsa ja lasti ukrainlaste poolt sõelapõhjaks. 

Pildilt on ikkagi üsna selgelt näha, kuidas mürsud järjest maha tulevad ning bussi kõrval käib kõva kärts. Nii et taaskord üks põhjus rohkem nimetada Ida-Ukrainas tegutsevaid vene üksusi terroristideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles