Venemaa kehtestas Leedu teadurile viieaastase sisenemiskeelu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu Geopoliitiliste Uuringute Keskuse juht Greta Monika Tučkutė.
Leedu Geopoliitiliste Uuringute Keskuse juht Greta Monika Tučkutė. Foto: Ekraanitõmmis videost

Leedu Geopoliitiliste Uuringute Keskuse juht Greta Monika Tučkutė sai Moskvasse konverentsile sõites viieks aastaks Venemaale sisenemise keelu, sanktsioonist teavitanud ametnikud ei osanud talle täpsemat põhjust öelda.

Tučkutė lendas 13. jaanuaril Moskvasse, kus toimub majandusteadlaste foorum Gaidar. Pealinna Vnukovo lennuväljale jõudes pidasid ametnikud ta kinni.

«Mul paluti passikontrollis oodata. Lõpuks paluti mul allkirjastada dokument, millega keelati mul Venemaale sisenemine järgmiseks viieks aastaks. Kui palusin neil põhjusi täpsustada, siis nad ei suutnud [seda teha],» ütles täna keskuse juht.

Tema sõnul pole ta Venemaa kohta meedias kunagi kriitilisi väljaütlemisi teinud ja üritab alati anda riigis toimuvast tasakaalustatud hinnangut.

«Ma ei arva, et [keelu] põhjuseks oli minu osalus [Gaidari] foorumil; samas võib see olla seotud riiklike [soovimatute inimeste] nimekirjadega, millega tahetakse tõkestada ekspertide saabumist,» rääkis Tučkutė.

Tema sõnul viitavad taolised intsidendid Venemaa muutumisele üha suletumaks riigiks.

Leedul on nimekiri välismaalastest, keda ei soovita riigis näha. Möödunud aastal ei lubatud kõnealuse nimistu alusel riiki Vene ajaloolast ja Moskvas asuva ühiskondliku fondi Ajalooline mälu direktorit Aleksandr Djukovit.

Rossiiskaja Gazeta andmetel saabus Djukov Vilniusesse, et osaleda oma leedu keelde tõlgitud raamatu esitlusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles